Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Drabbade av oreda?

Alliansens osäkerhet skapade oreda på Jordbruksverket

"Den Socialdemokratiskt ledda regeringen fick ärva frågan och skapa ordning i oredan"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Moderaterna 18 maj Så slår regeringens politik mot jordbruket

Inget land är någonsin färdigbyggt utan hela tiden pågår en förändring. För oss socialdemokrater är det självklart att man ska kunna bo och verka både i staden och på landet i Sverige. Vi ska ha en landsbygd där det finns jobb, samhällsservice och vackra öppna landskap. En stor och viktig del i detta är våra svenska bönder som inte bara ser till att vi har bra producerad mat med god djurhållning och låg användning av antibiotika och bekämpningsmedel.

Moderaterna Sten Bergheden och Lars Arne Staxäng lyfter upp att Jordbruksverket har haft problem med att betala ut EU-jordbruksstöd/bidrag i tid vilken kan kritiseras med rätta. Svenska jordbrukare ska kunna räkna med professionell och snabb service. Den allra största delen av stödet är nu också utbetalt.

Att ge Jordbruksverket möjlighet att rätta till det här problemen har varit en prioriterad fråga för regeringen. Jordbruksverket har därför fått extra resurser för att klara av sitt uppdrag tid. Verket fick 21 miljoner extra 2016 och får ytterligare 60 extra miljoner 2017 vilket är stora resurstillskott. Jordbruksverket har vidtagit åtgärder för att förbättra servicen och för att kunna tidigarelägga en del av utbetalningarna.

De moderata företrädarna glömmer att nämna att de har stor del av ansvaret för den ansträngda situationen på Jordbruksverket. Det landsbygdsprogram för åren 2014-2020 som den moderatledda regeringen beslutade om var krångligt och fick 333 påpekanden från EU-kommissionen. Jordbrukspolitiken är gemensam inom EU, därför kan sådana anmärkningar inte ignoreras. Den osäkerheten skapade en rejäl röra i Jordbruksverkets datasystem. Den Socialdemokratiskt ledda regeringen fick ärva frågan och skapa ordning i oredan. Trenden går nu åt rätt håll och regeringen följer utvecklingen noga.

Med förvåning noterar vi att trots brösttoner i klassisk moderatstil så skär Moderaterna ner stödet till Jordbruksverket med hela 34 miljoner kronor. Varför om frågan är så högt prioriterad? Kan de moderata Bergheden och Staxäng förklara hur man nu ska kunna få en stabil och hållbar arbetssituation på Jordbruksverket som kan hantera stödet till landets jordbrukare på ett bra sätt?

Är detta verkligen en budget lagd för att stödja jordbruksnäringen? En budget för att gynna svensk produktion av livsmedel och företagarna inom jordbruksnäringen i Sverige som har ett av världens mest rena och miljövänliga jordbruk. Det ska vi vara stola över men det har också ett pris säger de Moderata skribenterna. Jo jo det priset har vi nu sett det var ett minus.

 

Catharina Bråkenhielm S

Jörgen Hellman S