STOCKHOLM 20200416 
 Anders Tegnell, statsepidemiolog, under Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdagen.
Foto Fredrik Sandberg / TT kod 10080
STOCKHOLM 20200416 Anders Tegnell, statsepidemiolog, under Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdagen. Foto Fredrik Sandberg / TT kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT

Anders Tegnell är lugn när andra flamsar runt

Graden av lugn eller hysteri sätter nivån på hur hela arbetsdagen kommer utveckla sig.

ANNONS

Det första jag tänker på när jag kliver in i vår hemtjänstlokal där vi samlas vid arbetsdagens början, är att vara lugn. Jag mår bättre av det och mina arbetskamrater mår bättre av det. Graden av lugn eller hysteri sätter nivån på hur hela arbetsdagen kommer utveckla sig. Oavsett vilka arbetsuppgifter som ligger inplanerade den dagen, så är graden av lugn eller vansinnig hysteri, det som avgör om det blir en lyckad dag på jobbet eller en förvirrad, stressad, total katastrof.

Allas vår statsepidemiolog Anders Tegnell har från första stund han dök upp i tv-rutan klockan 14.00, förstått detta. Han förstod redan i början av denna nationella 2020 års ”Corona-resa”, att det kommer bli utdraget och svajigt och att det gällde att han stod stadigt vid ratten när andra förmodligen skulle vackla och flamsa runt som yra höns. Grupper av svensk läkarexpertis ägnar sig just nu åt att synas i media, med den hysteri som ingen vill se på sin arbetsplats, vare sig om man jobbar inom hemtjänsten i Uddevalla eller på Karolinska i Stockholm.

ANNONS

Vi är mitt i Corona-pandemin nu. Nu gäller det att vård- och omsorg i Sverige ägnas åt att slipa på detaljerna. Tiden till att starta om nya grundstrategier ligger bakom oss. Lugn och ro på arbetet och ett fokus på hygienrutiner och hygiendetaljer, samt att få fram så mycket bra skyddsutrustning det går, är vid sidan av de vanliga hygienrutinerna och de övriga vardagliga arbetsrutinerna, prio ett. Det kommer en dag då Coronan är över och vi kan sammanfatta allt och utdöma syndabockar till höger och vänster om vi mår bättre av det, men det är inte nu.

Jag hoppas att vi alla inom socialtjänsten i Uddevalla fortsätter att arbeta oss igenom Corona-pandemin med fokus och skärpta hygienrutiner tills allt en dag är över. Hittills tycker jag att påpekandet och rättandet av brister, verkar balanseras på ett bra sätt, mot att jobba lugnt och metodiskt i varje arbetsgrupp. Sedan finns ju alltid några arbetsgrupper och verksamheter inom socialtjänsten som vacklar mer, och där måste vi alla bidra med att stötta upp efter bästa förmåga.

För det är ju endast vår bästa förmåga vi kan bidra med. Samt att vi börjar arbetsdagen med ett fokuserat lugn.

Pål Magnusson

ANNONS

vårdbiträde Uddevalla

ANNONS