Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Andra länder måste göra mer för miljön

Att vara föregångsland innebär i princip ingen miljöförbättring alls

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De flesta av oss oroas alltmer över klimatutvecklingen på jorden. Forskarna signalerar dessutom om att utvecklingen accelererar och att stora förändringar nu krävs i mänskligt beteende när det gäller till exempel energiförbrukning och olika typer av föroreningar.

Vår nation representerar cirka en tusendel av jordens befolkning och rimligen också en mycket liten del av den totala energi- och utsläppsproblematiken på jorden. Allt vi gör nationellt avseende miljön, är alltså marginellt i det globala perspektivet.

En meningsfull miljöpolitik borde därför innehålla stöd till andra, mer förorenande länders utveckling av miljöhänsyn istället för, som nu, meningslöst nationellt slöseri med svenskarnas skattepengar till elcyklar, solpaneler etcetera.

Argumentet att vi "måste gå före som ett förebildsland" håller inte, om man betänker att ett ökat miljölagsstiftande i Sverige straffar företag som konkurrerar internationellt. Arbetsplatserna flyttar då helt enkelt till annat land som saknar samma lagar. Detta innebär i verkligheten färre arbeten i Sverige och i princip ingen miljöförbättring alls.

Bo Kinberg

äkta miljövän