Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

STOCKHOLM 2018109 Centerpartiledaren Annie Lööf pratar med reportrar efter hennes möte med riksdagsgruppen i Skandiasalen på tisdagen. Foto Anders Wiklund / TT kod 10040 Bild: Anders Wiklund/TT

Annie Lööf bör förpassas till skamvrån

Hon har målat in sig i ett hörn

Så här dryga månaden efter att folket sagt sitt har tydligen valda riksdagsmän som fått förtroendet att leda landet inte förstått eller vill acceptera folkets besked. I stället har flera partiföreträdare placerat sig själva i en bildlik sandlåda och där försöker forma till grundlösa önskestoder. Att man har så dålig respekt för valutslaget och försöker processa fram en regering där tredje största partiet diskvalificeras är att öppet och tydligt visa att dagens politiska pragmatism och flexibilitet bäst kan liknas vid ett järnspetts. Sådan politiker får nog anses tveksamt dugliga att företräda folket inom och utanför landet och bör helst bytas ut för att förhoppningsvis ersättas av personer som kan hantera valresultatet seriöst och med förnuft. Om inte får man nog bäva om det skulle krisa till sig ordentligt för moder Svea.

Centern och Liberalerna sviker sitt valbudskap där det passar för att som ett mantra förfäkta det där det passar, är lurendrejeri och hyckleri i en demokrati. När den gamla regeringen avsattes passade det att vara beroende av Sverigedemokraterna liksom när talman skulle väljas. Men därefter har över en miljon svenska väljare betraktas som rasister och paria som inte ens ”kan tas med tång”. Centerns Annie Lööf har genom sina uttalanden före och efter valet ogenerat och taktlöst målat in sig i ett hörn att hon nu med rätta kan betraktas ha förpassat sig till skamvrån och bör nog sitta där tills hon blir avlöst på ordförandeposten.

Den ende som behåller lugnet och sansen ”utanför sandlådan” är Jimmy Åkesson och i viss mån Stefan Löfven trots ”käftsmällen” från alliansen och som nu tycks bli uppvaktad av ministersuktande allianssvikare. Om dagens valda rikspolitiker inte tar ”tag i verkligheten” och uppträder enligt folkets vilja så kanske någon tid med enbart myndighetsutövning kan bli en bra tankeställare om rikspolitikens framtid?

Gunnar Persson

Kastet Stillingsön