A woman looks out from her tent at an internally displaced persons camp in Irbil, Iraq on Thursday, Sept. 4, 2014. The UNHCR-sponsored camp was originally built for Syrian refugees, but re-opened for those fleeing Mosul. Over 600 families live here. In June 2014, the Islamic State group spearheaded an offensive, seizing vast swaths of northern Iraq, including the country's second largest city, Mosul. (AP Photo/The Canadian Press, Ryan Remiorz) / TT / kod 436
UNHCR får omkring en miljard kronor varje år av Sverige. Bild: Ryan Remiorz

Anpassa internationellt bistånd till andra länders

Regeringen vill i budgeten för 2022 höja det internationella biståndet med drygt 12 procent jämfört med utfallet för 2020. I april presenterade OECD:s bidragskommitté, DAC, uppgifter om ländernas bistånd under 2020. Sverige gav överlägset mest i procent av bruttonationalinkomsten, BNI.

ANNONS

Vi övertrumfade med råge det av FN uppsatta målet. Vi gav 1.14 procent, motsvarande 58,210 miljarder kronor. FN-målet, 0,7 procent motsvarar 35,743 miljarder. Om vi nöjt oss med att uppnå FN-målet, hade vi sparat 22,467 miljarder av medborgarnas skattepengar. Av EU:s medlemsstater var det endast fyra som ligger på eller över FN-målet , Sverige, Danmark, Luxemburg och Tyskland. Ländernas bistånd uppgick genomsnittligt till endast 0,32 procent, jämfört med Sveriges 1,14 procent! Måste vi vara bäst i klassen?

Att Sverige tagit emot många flyktingar kan också räknas som ett stort bidrag till världssamfundet. Enligt FN:s flyktingorgan, UNHCR, är vi ett av de främsta mottagarländerna per capita. På världsrankinglistan ligger vi på sjunde plats med 25 flyktingar per 1 000 invånare. I Sverige är det tabubelagt att tala om kostnaderna för invandringen men de är mycket omfattande och berör många utgiftsområden inom såväl stat, kommuner och regioner.

ANNONS

Det gäller att hushålla och prioritera. Inte skulle Sverige behöva ha över 300 000 fattigpensionärer. Nog skulle vi kunna ge vårdpersonalen så pass anständiga löner och villkor, även arbetsmiljömässiga, att de inte behöver söka sig till andra länder för att få lön efter sin kompetens. Polisen är en annan yrkesgrupp, som vi är i stort behov av . De kräver också bättre anställningsvillkor för att söka till utbildningen och att stanna kvar i sin viktiga yrkesroll.

Lennart Svensson

Uddevalla

ANNONS