Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Larsen, Håkon Mosvold
Bild: Larsen, Håkon Mosvold

Använd bara förskolan då du behöver det!

Sluta med att "boka in" klämdagar och sedan inte komma med ditt barn.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det finns många områden att följa upp inom förskoleverksamheten för att spara in 75 miljoner under en tvåårsperiod enligt ansvariga politiker.

Ett uppföljningsområde avser bemanning på förskolan under klämdagar, lovdagar och sommarlov.

Källan till min vetskap är förskolelärare i släkten som under cirka 30 år arbetat på olika verksamheter i Uddevalla kommunen. Under alla dessa år har nedanstående företeelse pågått.

För att planera verksamhetens resursbehov, under ovannämnda perioder, får respektive barn en skriftlig förfrågan med sig hem. Föräldrarna skall fylla i och skicka tillbaka förfrågan med information om vilka dagar barnet/barnen kommer att vara på förskolan. Sker en förändring skall föräldrarna lämna återbud senast en dag före.

Utifrån svaren tillsätts förskolelärare, kökspersonal och övriga resurser som behövs för att bedriva verksamheten enligt gällande skolplan. Så långt är allt välplanerat och dokumenterat. När dagen/dagarna kommer infinner sig i genomsnitt hälften av de anmälda barnen och återbud saknas.

En undran är varför det inte finns en löpande rapportering, i besparingssyfte, från personal till rektor till skolchef som i sin tur informerar berörda politiker. Då varje förskola har skyldighet att bland annat dokumentera barnens närvaro får politikerna ett sanningsenligt underlag till besparingsåtgärder.

Om jag som patient uteblir från ett planerat vårdbesök utan att lämna återbud får jag böta med ett antal kronor.

GJ