Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det är rätt att protestera mot dåliga beslut. Här en banderoll i protest mot nedläggningen av BB i Sollefteå.

Använd inte hoten mot politiker för att kväva folkliga protester

Yngve Berlin (K): Jag för min del tycker att folk protesterar för lite. Idag är det allt för lamt på den fronten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att hot mot politiker blir allt vanligare är sant och är viktigt att ta på allvar. Men blanda inte ihop befogad kritisk opinion med enskilda onyanserade eller hotfulla utfall mot politiker och myndighetspersoner.

När landstingspolitikerna i Västernorrland beslutade att stänga BB-avdelningen i Sollefteå blev folk självklart upprörda. Då pekade ”Uppdrag granskning” ut den folkliga opinionen som en mobb som hotade oskyldiga politiker.

I en artikel i Bohusläningen i veckan beskrivs samma fenomen av Anders C Nilsson (S) Lysekil som deltagit i nedläggningsbeslut trots att skatten höjdes solidariskt (2014) för att slippa just nedskärningar. ”Då blev en del personer väldigt irriterade. De flesta gör inte mer än skriver olämpliga formuleringar, men risken är att någon gör något mer och att det är en god gärning. Den risken finns ju” säger han och ondgör sig över att folk är kritiska.

Jag för min del tycker att folk protesterar för lite. Jag hoppas att den systematiska nedmonteringen av välfärdssamhället kommer att mötas av lika systematiska protester från de som drabbas. Idag är det allt för lamt på den fronten. Men att en gammal arbetare som erbjuds en extra filt istället för varmt boende eller kyld veckovis-levererad mat istället för livsglädje. Eller att en till utbrändhet jagad undersköterska själv skall orka driva motståndet mot politiska övergrepp kan man inte begära.

Men om inte individualismen fullständigt förlamat samhället så måste väl vi andra, unga som gamla se och förstå vad som händer.

LÄS MER: Hot mot politiker polisanmält

När boende, anhöriga och personal på avdelning 5 på Lysekilshemmet larmade om ohållbara förhållanden bemöttes de med maktspråket tystnad från politiken och tjänstemän. Men såklart var larmet befogat. Nu exakt ett år senare har tillsynsmyndigheten IVO gett dem rätt. Det är läge för ursäkt från de ansvariga! Och ni som stöttade personalen, sträck på er.

De två senaste socialnämndmötena i Lysekil har dramatiserats med väktare och polis på plats för att förhindra, vad? Har dramaturgin ett annat syfte än politikernas säkerhet?

LÄS MER: Het fråga lockar bussresa till nämndmöte om Gullvivan

Att folk är förbannade och bekymrade över att missta sitt lokala äldreboende är väl inte konstigt. Stängningen beror inte så mycket på lokal illvilja som på att kommunerna undermineras av nationella politiska beslut. Ekonomiska beslut som gör det omöjligt/svårt att rekrytera personal.

LÄS MER: Personalkrisen på Skaftö är en politisk kris

Medan regeringen sänker skatterna för de redan svinrika så ”tvingas” kommunerna ta ”obekväma” beslut för att balansera en omöjlig ekonomi. Kall mat, filtar och utbränd personal å ena sidan. Ytterligare pengar på konto till dem som inte behöver, å andra sidan. Det är så uselt att jag inte finner ord.

LÄS MER: Kyrkan protesterar mot stängning av Gullvivan

Det är inte så att jag vill bagatellisera hot mot politiker. Själv har jag stått på både SÄPO:s och nazisternas listor för ”lämpliga åtgärder”. När fackföreningsmannen Björn Söderberg mördades för exakt 20 år sedan, 12/10 -99 av (lagligen dömda) Hampus Hellekant och Björn Lindberg , hittades hos en kompanjon, Lars Simon Olsson en dödslista där undertecknad bland annat var registrerad. En dom i Helsingborgs tingsrätt 2006-09-21, tilldöms jag skadestånd som jag naturligtvis aldrig får, för olaga registrering. Det gick sämre för Björn Söderberg.

LÄS MER: Förhöjd säkerhet när äldreboende diskuterades

Till de politiker som tycker det är jobbigt att ta ”obekväma” beslut eftersom folk ”blir väldigt irriterade” vill jag ge rådet. Slå uppåt istället för att lydigt verkställa regeringens omvända Robin Hood politik.

Yngve Berlin

Kommunstyrelseledamot för (K) Lysekil