Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
God ton? Donald Trump. Bild: Jeff Roberson

Använd inte skällsord mot dina politiska motståndare

Den farligaste polariseringen sker inte mellan länder eller mellan ideologier utan inom oss själva.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Polariseringen tilltar i dagens ödesmättade värld och så även i Sverige. Antalet segregerade skolor och stadsdelar ökar i vårt land och partier på ytterkanten har stärkt sin ställning. Svart eller vitt, rätt eller fel, för eller emot. Den Andre blir inte längre en välmenande person med annan åsikt utan en fiende som måste nedkämpas och tystas till varje pris. Främlingsfientliga ”Svärjevänner” står mot vänsterliberala ”godhetsapostlar”, för att använda några aktuella skällsord för dagen. I diverse Tv-debatter ställs ytterligheter mot varandra för några minuters pajkastning som Tv-underhållning.

Mottot ”samtala aldrig med dem som tänker fel” leder till en blockering av det politiska tänkandet och till dagens politiska klimat, där många anser sig kämpa den avgörande kampen för nationens eller mänsklighetens framtid. En del är övertygade om att västvärlden hotas av allehanda fascistdiktaturer medan andra ser till exempel den muslimska invandringen som en strävan att avskaffa vår västerländska frihet och moderna demokrati. Den Andre demoniseras. Denna polarisering omöjliggör alla tankar på att lyssna, överväga, ta till sig något och kanske kompromissa, och den leder till växande motsättningar inom politiken och i samhället.

En god regel för att öka toleransen inom samhället i stort är att vara återhållsam med att dra alltför snabba och långtgående slutsatser av motståndarens åsikter. En annan god sådan är att protestera lika högt mot våld och orättvisor, oavsett vem som drabbas eller vem som orsakar dem – muslimer eller kristna, Israel eller Hamas, Ryssland eller USA.

En tredje god regel kan vara att alltid tänka efter om meningsmotståndaren kanske kan ha rätt i något avseende. Att som orienteraren i skogen ibland lyfta blicken från sin egen kompass. Att inte hysa tolerans mot intoleransen. Sverigevän eller godhetsapostel – båda begreppen kan kanske innehålla något värdefullt. Människor som vill värna det bästa för Sverige respektive en önskan att sprida det man uppfattar som gott. Att kort sagt söka det som kan förena.

Den farligaste polariseringen sker inte mellan länder eller mellan ideologier utan inom oss själva. Den är giftig. Den måste vi se upp med och motverka.

Sture Boström

Uddevalla