Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Protesters shout slogans in front of the European Council headquarters, in Brussels, Thursday May 20, 2010. Protesters gathered to show their solidarity with the people of Greece during the financial Crisis. Placard reads: 'Capitalism seriously harms workers'. (AP Photo/Yves Logghe) Bild: Yves Logghe
Protesters shout slogans in front of the European Council headquarters, in Brussels, Thursday May 20, 2010. Protesters gathered to show their solidarity with the people of Greece during the financial Crisis. Placard reads: 'Capitalism seriously harms workers'. (AP Photo/Yves Logghe) Bild: Yves Logghe

Arbetarna behöver förenas i hela Europa

Arbetare i alla länder – förena er! Så lät den internationella arbetarrörelsens paroll. Idag behöver vi åter förenas. Tillsammans kan vi mota tillbaka högerextremismen och tygla rovgiriga kapitalister.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den 26 maj går stora delar av Europa till valurnorna. Det är ett val till Europaparlamentet som väger oerhört tungt.

Det är ett vägval för Europas arbetare och medelklass. Vill vi delta i valet och förbättra våra villkor eller vill vi sätta oss på avbytarbänken och låta andra bestämma åt oss? Vill vi låta de antidemokratiska och antifackliga krafterna få mer makt eller ska vi gå i mot ett Europa där människorna går före kapital och byråkrati?

Första maj, arbetarnas egen helgdag, ägnar vi oss inte sällan åt lite nostalgi. Men i år har vi inte råd med det.

Valet till Europaparlamentet är knappt fyra veckor bort, idag börjar vi på allvar att mobilisera för att Sveriges arbetare inte bara ska rösta i valet, de ska rösta rött också!

För det spelar roll vem som styr i Bryssel. Om de konservativa och nationalistiska krafterna kan härja fritt eller om en progressiv och demokratifrämjande agenda ska styra.

Det spelar roll i din vardag. För att du ska veta vad det är i maten du äter. För dina villkor på jobbet. I Sverige ska man få svensk lön och svenska villkor enligt svenska kollektivavtal. Det spelar roll för hur företag kan Det är vad vi vill.

I Ungern tvingar de arbetare till övertid som de kanske får betalt för om tre år. Det är alternativet.

Men allt är inte perfekt i Sverige idag och det finns problem inom EU som blir tydliga i Sverige. Utländska företag verkar i Sverige utan att följa våra regler. Vi kan inte ha en osund konkurrens som slår ut våra svenska företag. Är man etablerad här skall man betala skatt här, teckna kollektivavtal här och följa svenska regler fullt ut. De som arbetar ska vara försäkrade, få pensionsavsättningar och inte tvingas arbeta till slavlöner.

Vi har arbetare i Sverige idag som bor i bygget de håller på att bygga, chaufförer på svenska vägar som, helt lagligt, tjänar 30 kronor i veckan. Det handlar om hur ett tjeckiskt företag har 4000 anställda i Sverige som får tjeckiska löner, men de är bara fyra på hemmaplan.

För att råda bot på detta krävs det ett Europaparlament som kräver förändring. Vi ska inte konkurrera med lägsta lön och sämsta villkor i EU, vi ska konkurrera med vår kunskap och kompetens.

Och ingen ska tro att vi klarar oss bättre själva. Det är bara att titta på britterna. Konsekvenserna av en Brexit är oöverskådliga. Tullunion, fri rörlighet med människor och öppenhet ska ersättas med ett stort frågetecken. Det är ingen framkomlig väg.

Vi ser vart Europas högerkrafter vill. I Europaparlamentet- där Moderaterna sitter i samma partigrupp som Ungerns Victor Orbans Fidesz – beskriver Anna Maria Corazza Bildt (M) fackföreningar som ett hot mot arbetslösheten. Där ser moderaten Fjellner inte någon skillnad mellan att importera kylskåp eller arbetare.

Det dör 4000 människor på jobbet varje år inom EU. Fler än tio om dagen går till jobbet för att inte komma hem igen. Massor av människor blir sjuka av sina arbeten. Det här är ett område där facklig verksamhet måste kämpa tillsammans med politiken.

EU gör redan många insatser på miljöområdet, inte minst för att minska gifter och hormonstörande ämnen, ett viktigt arbete som måste fortsätta. Men för att en omställning till ett hållbart samhälle ska fungera så måste den vara jämlik. Vi behöver massiva investeringar i miljöteknik, i industrin, i transportsektorn och i vardagen. För att samhället ska fungera så måste ändå energiförsörjningen och ekonomin säkras.

Men det viktigaste av allt är ändå att tydligt visa nationalisterna, fascisterna och andra högerextrema grupper att vi inte kommer sitta stilla och acceptera när de försöker ta över. Svensk arbetarrörelse viker inte ner sig för deras hot. En gemensam europeisk arbetarrörelse viker inte ner sig. Den högerextrema vågen har svept långt in över Europa men nu vänder den tillbaka. Nu tar vi fighten.

Arbetare i alla länder förena er – gå och rösta 26 maj och rösta rött!

Vi ses på barrikaderna på 1:a maj

Fackligt aktiva i Uddevalla:

Stefan Skoglund

Byggnads

Birgitta Pelli

Kommunal

Lennart Sköld

Transport

Marie-Louise Ekberg

Handels

Jonas Kårebrand

Kommunal

Sandra Lindberg

IF Metall

Marcus Johansson

Byggnads

Kerstin Eklö

Kommunal

Per-Erik Holmberg

IF Metall