Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den S-ledda regeringen har fört samtal med samtliga partier. I det arbetet har även Moderaterna varit en konstruktiv samtalspartner som bidragit med idéer, skriver tre socialdemokratiska riksdagsledamöter från Fyrbodal. På bilden finansminister Magdalena Andersson.  Bild: Jessica Gow/TT
Den S-ledda regeringen har fört samtal med samtliga partier. I det arbetet har även Moderaterna varit en konstruktiv samtalspartner som bidragit med idéer, skriver tre socialdemokratiska riksdagsledamöter från Fyrbodal. På bilden finansminister Magdalena Andersson. Bild: Jessica Gow/TT

Arbetet mot krisen har skett i bred enighet

Coronaviruset är en kris för liv och hälsa, men har också allvarliga ekonomiska konsekvenser. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har agerat kraftfullt för att trycka tillbaka smittspridningen och samtidigt rädda jobb och stötta arbetslösa. Det har varit en styrka för Sverige att arbetet kunnat ske i bred enighet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till

Elisabeth Svantesson (M)

Johan Hultberg (M)

Ann-Sofie Alm (M) den 20 juli

Sedan Coronaviruset fick fäste i Sverige har regeringens huvudfokus varit att begränsa smittspridningen och dämpa den ekonomiska nedgången för att rädda svenska jobb och företag. Sedan har det lagts flera krispaket med historiskt helt unika krisåtgärder som vida överstiger vad någon regering någon gång har gett i stimulanser till svensk ekonomi.

Staten tog tidigt alla extraordinära kostnader relaterade till Corona i sjukvården så att ingen kommun eller region på grund av bristande resurser skulle behöva dra in på vården.

Vi har infört en lagstiftning för korttidspermitteringar som haft stor betydelse för att undvika uppsägningar. Dessutom har vi stärkt a-kassan, infört omställningsstöd för företag, rabatt för fasta hyreskostnader och flera andra direkta insatser för företagare.

Det är historiska satsningar som har lindrat de ekonomiska konsekvenserna. Samtidigt ska vi också vara ärliga med att alla jobb inte kommer att kunna räddas och sedan virusutbrottet har runt 90 000 personer varslats om uppsägning. Samtidigt investerar regeringen stora summor i utbildning och kompetensförsörjning, för att vi ska stå rustade när krisen väl vänder.

Några riksdagsledamöter för moderaterna vill ge sken av att åtgärderna inte gjort i bred enighet och att småföretagen sviks.

Den S-ledda regeringen har fört samtal med samtliga partier. I det arbetet har även Moderaterna varit en konstruktiv samtalspartner som bidragit med idéer, liksom många andra partier.

I slutänden är det regeringen tillsammans med de partier vi samarbetar om budgeten med som måste väga samman synpunkterna och vidta de åtgärder som känns nödvändiga. Vi är glada över att Sverige kunnat sluta upp i konstruktiva samtal och gemensamt funnit vägar framåt.

Det är viktigt att Sverige har resurser kvar att kunna återstarta ekonomin igen när pandemin lagt sig. Vi har haft råd med de historiska satsningar vi gjort tack vare att vi har en i grunden stark ekonomi och goda offentliga finanser.

Det tänker vi Socialdemokrater ta ansvar för även framgent. Tillsammans ska vi klara både pandemin och den ekonomiska nedgången. Vi har beredskap att göra mer.

Jörgen Hellman (S)

Paula Holmqvist (S)

Mats Wiking (S)

riksdagsledamöter från Fyrbodal