Maria Hallenberg
Maria Hallenberg

Arbetsvillkoren är en jämställdhetsfråga

Många kvinnor jobbar deltid ofrivilligt.

ANNONS
|

I Sverige jobbar nästan lika många kvinnor som män. Faktum är att i Sverige jobbar en större andel kvinnor (drygt 70 procent) än vad det jobbar män i de flesta länder i EU (i snitt knappt 70 procent).

Faktum är också att det är långt kvar till en jämställd arbetsmarknad. Det är dessutom så att vi också har en arbetsmarknad där det skiljer väldigt mycket både i löner och villkor mellan olika typer av yrken. Listan på statistik blir för lång att redovisa här men det finns ingen kategori på arbetsmarknaden där kvinnor har bättre villkor än män och det gäller framförallt kvinnor i arbetaryrken.

ANNONS

Några exempel visar LO i sin nya rapport om anställningsformer och arbetstider. Drygt 53 procent av kvinnorna i arbetaryrken jobbar deltid. Av alla anställda är det 25 procent. Endast tio procent av dessa kvinnor anger att det är för att de vill det. Det här ger negativa effekter på jämställdheten inte bara i arbetslivet utan i hela samhället när kvinnor får lägre löner och i slutändan lägre pensioner.

Antalet tidsbegränsade anställningar ökar. Fortast ökar behovs- och timanställningar, här har framförallt unga kvinnor i arbetaryrken en situation där en majoritet varken får heltidsjobb eller en fast anställning. Vem vågar säga emot chefen eller be om rimliga villkor när man i så fall kanske inte får komma tillbaka?

Hela den här situationen skapar otrygghet och alldeles för många kvinnor riskerar att hamna i ekonomisk beroendeställning till närstående istället för att kunna försörja sig själva. Det kan också leda till en situation där de tvingas ha fler än ett jobb för att kunna försörja sig och leva i ständig ovisshet om pengarna kommer att räcka till.

Det är hög tid att Sveriges olika arbetsgivare, både i privat och i offentlig sektor, erkänner problemet med kvinnors sämre villkor på arbetsmarknaden och via avtal med respektive fackförbund tar verkliga steg mot jämställdhet. Tillsvidareanställning med heltid som norm, för alla, är den viktigaste jämställdhetsreformen som vi kan göra i Sverige.

ANNONS

Maria Hallenberg

ordförande LO-facken Norra Bohuslän

ANNONS