Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Ingvar Spetsmark

Arvodehöjning blir ett svek för förtroendet

Gunnar Persson: Lönerna måste harmoniera med löner och löneökningar för kommunanställda ute i skola och omsorg och kommuninvånare allmänt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den skamliga höjningen av politikerarvodena på Orust har väckt vällovlig debatt. Så kan man med rätta beskriva läget idag genom reaktioner i media och från flera arga kommunmedborgare. Frågan kom även upp på Orust fullmäktigemöte i torsdags, måhända i förtäckt form då höjningen ingår i majoritetens beslutade budget. På mötet kom också fram att medelårsinkomsten på Orust är 198 000 kronor lika med 16 500 kronor i månaden att jämföras med nu föreslagna ohemula politikerarvoden. Tala om förtroendesvek!

I Bohusläningens fredagstidning kunde man också läsa om hur två av socialdemokraternas ledande företrädare försöker göra något som kan kallas avbön från skammen menandes att det var olyckligt att det blev känt så här i valtider samt att man erkände att kritiken var befogad. När man sedan läser att partiets ledamot och tillika ordförande i kommunens arvodesberedning tycker att höjningen ligger på bra nivå blir deras avbön bara ord och på intet sätt förmildrande på skamgreppet.

Den nu beslutade budgeten för 2019 innebär att Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Folkviljan och Orustpartiet ställer sig bakom arvodeshöjningen. Miljöpartiets utskottsordförande hade även mage framföra att hennes mångåriga politiska insats för Orust kommun var värd en rejäl arvodeshöjning och sade dessutom att hennes 30 åriga insats i föreningslivet inte alls kunde jämföras med det politiska. Förmodligen adresserat till en som gjort det arvodesfritt mer än dubbla den tiden och gör det än idag, även då och då med ideell utbildningsinsats inom hennes eget utskott. Orustliberalerna och Sverigedemokraterna är de partier som i sina budgetförslag tagit helt avstånd från arvodeshöjningarna och till viss del vill minska vissa. Sammantaget kanske något att ta till sig när man nu inom en vecka går till valurnan.

Självklart skall våra politiska förtroendevalda ha skälig ersättning för sitt frivilliga och ideella arbete men den måste harmoniera med löner och löneökningar för kommunanställda ute i skola och omsorg och kommuninvånare allmänt. Det som nu håller på att hända är för mig ett rejält politiskt förtroendetapp!

Gunnar Persson

Kastet Stillingsön