Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Blomgrens underbara resa går till HunnebostrandUdden skulpturområde Bild: Lasse Edwartz

Bäst att låta Udden vara jämnt!

Misstag att bygga ett Stenens hus vid Udden

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För hundra år sedan gick berget vid Udden i Hunnebostrand rakt ned i havet, omöjligt att passera gående. Det startades stenbrytning på platsen och området fylldes efterhand ut med skrotsten. Det rasade ibland, men fylldes på igen. När stenepoken var slut gjordes flera försök att bygga på platsen, mer eller mindre fantasifulla och övergripande. Alla har slutat med mindre än en fingertutt. Platsens instabilitet, med ras- och sättningsrisk har givetvis varit en del i detta resultat.

Nu har ett nytt projekt startats för att bygga ett Stenens Hus på platsen. Arbete har lagts ner och pengar investerats i detta. En ny aktör har således gett sig in på att bygga på Udden! Under tiden har området växt fram som ett mycket populärt parkområde för promenader och rekreation, utställningar och bad, för såväl bofasta som gästande. Inte så många ställen ger en sådan närhet till havet, med allt vad det innebär, som Udden.

Det byggs alltmer överallt vid kusten så att närheten försvinner. I all samhällsbyggnadskonst ingår att skapa lungor, det vill säga öppna platser, där människor kan röra sig och koppla av, precis som på Udden. Ingen skulle väl komma på idén att bebygga Grand Central Park i New York, även om marken skulle inbringa enorma summor pengar. För att fortsättningsvis få behålla "Havsparken" till allas glädje och trivsel, är den nog bäst att ändra planen för området till parkmark.

Det skulle dessutom innebära att mera arbete och pengar inte läggs ned på projekt som inte låter sig genomföras. Jag ber våra politiker att snarast ta sig an detta!

Gert Ambirk

En vacker lunga i Hunnebostrand.