Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Väldigt många av dagens bilolyckor inträffar på 44:an runt tunnlarna och ut till Torp. (arkivbild)

Bättre att lägga brandstationen väster om tunnlarna i Uddevalla

Därför är jag tveksam till om placeringen i östra Uddevalla är optimal.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Under många år har vi Uddevallabor fått höra om det nya badhus som skall byggas. Många gånger under årens lopp har placeringen varit lite ”flytande” om man skall skoja till det. Det som gällt de senaste åren är att placeringen skall bli där det gamla ligger och att ett tillfälligt badhus skall byggas under tiden. Vi närmar oss vägs ände och enligt fattade beslut skall dagens badhus börja rivas nästa höst, men byggnationen av det tillfälliga badhuset är inte ens påbörjad. Kan vi ens lita på att det blir på den plats där kommunen senast presenterade detta tillfälliga badhus, eller skall man börja om även i den frågan.

Även om frågan om nytt badhus är uttjatad så är ju det minsta vi Uddevallabor kan förvänta oss, att politikerna svarar om hur denna fråga löses, men det tycks vara locket på. Det känns därför lite oroande för inga klara besked betyder ofta att man skjuter på frågan och inte vet hur man skall göra. Detta har vi upplevt i många år nu rörande just nytt badhus

Vi har också det senaste året fått besked om att en ny Brandstation skall byggas uppe vid gamla parkeringen till regementet. Detta ses av kommunen som en bra placering då man hamnar nära motorvägen. Jag må vara en vanlig Svensson men är inte detta egentligen en konstig placering. Uddevalla har de senaste åren växt väldigt mycket åt helt andra hållet. Vi har ex all byggnation av bostäder ute runt Lanesund, Utby och samtidigt växer ju Torp köpcentrum hela tiden. Väldigt många av dagens bilolyckor inträffar på 44:an runt tunnlarna och ut till Torp. Vore inte en placering bättre ute runt ex rondellen till Kurverödsleden. Betydligt bättre möjligheter för snabba utryckningar och centrum ligger fortfarande nära och kan nås via flera alternativa vägar.

Vi har ju också i stan flera järnvägsövergångar som kan skapa problem vid utryckningar om man ex från nya placeringen vid gamla regementet skall nå delar av centrum. Skall utryckningsfordon då välja alternativ väg för att slippa bli stående vid nedfällda bommar ökar tiden innan räddningsfordon når olycksplats. Därför är jag tveksam till om placeringen är optimal.

Tidigt i somras presenterade kommunen sitt samarbete med företaget Facilitator. Redan då skickade jag in en insändare som tyvärr inte kom med. I den ifrågasatte jag hur kommunen kommit fram till att ett nystartat företag utan tydliga referenser vore en bra samarbetspartner. Deras hemsida bjuder inte till någon direkt information om vad företaget gjort, så hur fastnade kommunen för detta bolag?

Jag misstänker att detta samarbete kommer innebära kostnader för kommunen som är helt onödiga. Vi har ju redan fått bekräftat att samarbetet som skulle vara gratis kostat 130000 SEK och att detta enligt kommunen var väl investerade pengar. Undrar vad man fick för dessa pengar. Vad kommer framtida byggnationer innebära för kostnader för kommunen, eftersom det i avtalet finns någon form av typ bonus vid byggande som utbetalas till Facilitator, om dom är med och möjliggör satsningar.

Skattebetalare