Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bättre att samla alla brevlådor i villaområden

Så kan man enkelt minska distributionskostnaderna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Bohusläningen med flera tidningar och Post Nord klagar på höga distributionskostnader. Kunderna får stå för konsekvenserna och även miljön påverkas onödigt mycket med nuvarande ordning. Här kommer ett förslag som ”ett litet strå till stacken” för att minska kostnaderna och förbättra miljön.

De som bor på landet är ofta tvungna att samordna postlådorna för det närmaste området. Detta underlättar för post- och tidningsdistributionen. Här har det varit naturligt att det kan vara flera hundra meter, ja kanske en kilometer till närmaste postlåda. Däremot när man kommer till många villaområden sitter det en postlåda vid varje villatomt på båda sidorna av gatan. Det finns ingen naturlag som säger att det skall vara så.

Systemet kan naturligtvis rationaliseras genom att lådorna kan sättas upp i en klump på infarten till gatan eller villaområdet. För en lång gata kan det vara lämpligt att gruppera lådorna på en sida av gatan i istället för båda sidorna. Då slipper post- eller tidningsbudet köra båda riktningarna på samma gata. Man kan alltså göra tids- och miljövinster genom smartare placering av postlådorna. Visserligen kan det bli lite mindre bekvämt för folk i villaområdena, men vi kanske får acceptera detta om vi i framtiden vill ha kvar postdistributionen fem dagar i veckan och tidningsdistributionen upp till sju dagar i veckan. Ytterligare en sak; om det inte redan är gjort, sätt nummer och eventuellt också namn på postlådan! Post – och tidningsbud är inga detektiver!

Lennart Olsson

Staen