Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Preemraff. Är det bättre om Saudiska intressen styr?

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Bättre om Preemraff bestämmer?

Yngve Berlin (KP): Hela världen tycks full av experter.

Det är kanske att ta i att massiva protester eller snarare lätt hysterisk publicitet skulle fått Kineserna att ändra sig. Det tvivlar jag på. Hade de kapitalistiska intressena varit starka nog hade man kört vidare. Kina äger ju hela Hisingen. Och Göteborgs hamn ägs av danskar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Men som sagt nu kan vi avsluta spekulationerna om containerhamnen. Om det skulle betytt döden för samhället, en möjlighet för en levande kommun eller ett ödesdigert kinesisk militärt hot.

Vi i Kommunistiska Partiet har som sagt förhållit oss sakligt till frågan och velat få möjlighet att väga miljöpåverkan mot arbetstillfällen. Vi har försökt hålla tvärsäkerhetskonsulterna på mattan. Men hela världen tycks full av experter.

Om det statskapitalistiska Kina eller det prinsfundamentalistiska Saudiarabien ska nyttja Brofjordens/Lysekils djuphamn för expansion verkar nu vara klart.

Då väcks i alla fall i min skalle, frågan. Är det så det ska vara?

Utländsk makt, Saudiarabien, ska bestämma hur den enda svenska djuphamnen ska användas.

Skulle vi inte äga och ha rådighet över vår egen kust inklusive hamnar?

Slutsats: ”främmande makt” har bestämt att Brofjordens djuphamn inte ska användas av någon annan ”främmande makt”.

Lite lustigt ändå med alla som skrek om att inte låta ”korkade kommunpolitiker” avgöra frågan. Vi fick ju aldrig chansen, men hu för det kommunala självstyret. (Vi tyckte det var en nationell fråga.) Men nu är det en Saudisk prinsdiktatur som fäller avgörandet och ”Rädda Brofjorden” skålar i champagne enligt en företrädare.

Yngve Berlin

Kommunistiska Partiet