Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hade omsorgsförvaltningen och politiken haft lite framförhållning och frågat sin personal i god tid om de hellre velat ha sin semester någon annan tid på året så kanske flera valt arbeta under sommarsemestrarna, menar debattörerna. Bild: Anders Wiklund / TT

Bättre planering ger mer personal i hemtjänsten under sommaren

Under sommarmånaderna ökar behovet av hemtjänst kraftigt, då Sotenäs kommun skall leverera hemtjänst till ett stort antal sommarboende med biståndsbeslut från annan kommun utöver det man redan gör för de egna kommuninvånarna”. Det är något vi kan vara helt överens om.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

LÄS MER: Hemtjänsten i Väjern är inte valfri för de boende

Svar till

”Hemtjänsten ska fungera även under sommaren 31 juli

Hur man hanterar problemet är vi dock inte lika överens om.

Oftast får vårdpersonalen höra att det är för mycket och för dyr personal och personal uppmuntras att byta arbetsplats, studera eller göra något annat. I nästa stund finns det ingen personal att tillgå och vikarierna lyser med sin frånvaro.

Enligt svensk lag ska alla i Sverige ha rätt till semester. Men i Sotenäs är alliansen helt förblindade gällande budgetsiffror och glömmer sitt arbetsgivaransvar. Med bra personalplanering, bättre arbetsmiljö och bättre arbetsgivarpolitik hade vi haft nöjd fast anställd personal och vikarier som stannar året om eller åtminstone återkommer varje sommar. Lojalitet och ansvarstagande kommer som en naturlig följd om personalpolitiken ger förutsättningar för detta. Så ser det tyvärr inte ut idag och det var länge sedan det gjorde det.

Hade omsorgsförvaltningen och politiken haft lite framförhållning och frågat sin personal i god tid om de hellre velat ha sin semester någon annan tid på året så kanske flera valt arbeta under sommarsemestrarna.

Vår övertygelse är att om man tar hand om sin personal så stannar de kvar i verksamheten, det resulterar i kompetenta undersköterskor som kan göra ett bra arbete.

Det vårt första debattinlägg ville belysa var att det inte längre var valfrihet i vår kommun för de som bor på Väjern. Ett brott mot samhällskontraktet för dessa som bor där. Vi ville visa att det bara är valfritt så länge det kan vara ekonomiskt vinnande innan det genomförs. För i efterhand vet vi att det blev dyrare. Att samma ersättning utgår för både privata utförare och kommunens egna stämmer inte, enligt uppgift får de privata utförarna 44,66 kr mer i timmen och då måste kommunens hemtjänst ta hand om alla larm dygnet runt och alla insatser under natten.

För oss i oppositionen är det tydligt att det är alliansens mål att valfriheten ska ligga hos de privata utförarna av hemtjänst så att den kommunala hemtjänsten sakta men säkert kan avvecklas, kanske samhälle för samhälle. Vi har även sett att samma linje är på antågande gällande kommunens äldreboende. Oanmält tassade runt ett privat företag och skrämde upp både boende och personal. Ännu en hint om att avveckla den kommunala omsorgen i Sotenäs helt. Vad är nästa steg i alliansens ivriga utförsäljning? Skolan?

Valfriheten är viktig för oss även i oppositionen men då ska det också vara valfritt för alla och det skall ingå kommunal verksamhet som valbart.

LÄS MER: Hemtjänsten skall fungera även under sommaren

Sedan ska vi ju inte sticka under stol med att de kommunala tjänsterna har bättre villkor för sina medarbetare, kollektivavtal som följs, trygga anställningar enligt LAS och höga krav på utbildad personal. Hade alliansen i Sotenäs med moderaterna i spetsen fört en bättre arbetsgivarpolitik och sett över sin organisation bättre så hade kommunen inte haft något problem med låg personalstyrka!!

Annica Erlandsson S

Kent Östergren S

Theres Mancini S

Magnus Johansson V

Lena Linke MP