Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Frukten från träden tas inte om hand, vilket orsakar problem för de fastboende.
Frukten från träden tas inte om hand, vilket orsakar problem för de fastboende.

Badgästernas fallfrukt skitar ned våra gator och bilar!

Råttor, fåglar och insekter har kalas när sommarstugornas trädgårdar ligger öde.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nu när de deltidsboende i fritidshusen flytt på grund av att kommunen inte kan styra över klimatet och förlänga säsongen, så återstår bara skräp och elände för ortsbefolkningen.

Jag tänker främst på de forna villorna för åretruntboende, där de tidigare ägarna planterat fruktträd av varierande art. De så kallade delårsboende lägger ju inte bara en brakskit efter sig, när de drar vidare till civiliserade trakter utan lämnar glatt efter sig all fallfrukt i trädgårdarna för råttor, fåglar och insekter att kalasa på.

På ”min” gata är det ett par hus med fruktträd som står tomma 44 veckor per år och där kalasar allsköns djur på läckerheterna. Detta uttrycker sig till exempel så till vida att de stora gråtrutarna plockar päron med näbben och släpper dem, i bästa fall ner i asfalten på gatan eller i sämsta fall i taken på våra bilar, för att få frukten att spricka upp och bli lättare ätbar. Skator och kråkor kalasar ju också på frukten som ligger lättillgänglig och de sitter i lag med trutarna och smälter maten på våra tak och skitar ner dem och göder mossan.

Som tur är har jag för tillfället möjlighet att köra in bilen i mitt garage för att skydda den från de värsta attackerna av fågelträck och päronbomber, värre är det för de som inte har den möjligheten. Är dock tvungen att stålborsta bort mossan på hustaket som fåglarna genererar, vilket dock inte är lätt när man kommit upp i åldern.

Som sagt var, mycket tråkigt att lokalbefolkningen har trängts ut av delårsboende och att husen står tomma, nästan året runt. En undran är, när kommer det upp vägskyltar vid Smögenbron liknande ”vinterväghålles ej” i södergående riktning och ”siste man släcker ljuset” i nordgående riktning?

Lars från Sotenäset