Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Badhus vid Rimnersområdet tömmer centrum på folk

Ytterligare ett beslut som drar bort liv från centrum i Uddevalla

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Samverkansmajoriteten med stöd av lobbygruppen ”Vårat gäng” strävar efter att riva upp beslutet med Uddevalla stads centralt belägna badhus. Sätter man upp fingret i vinden så känns det även troligt att så kommer det bli.

Socialdemokraterna, som beslutade om det centralt belägna badhuset, är ett sorgligt tyst oppositionsparti. Med mössan i hand yttrar de sig viskande i småfrågor men låter det mesta passera och beslutas under tystnad. Vill ni inget längre? Kan ni inget längre? Tror ni inte längre på era egna idéer och er politik?

För att återgå till Uddevallas kommande badhus så är det allt mer troliga ”Rimnersalternativet”, bara ytterligare ett steg att förstärka Uddevalla stad som en sovstad. Stadens butiker ligger sedan många år inte i staden utan på en äng vid Torp, flera kilometer utanför staden. Stadshuset och stadens politiker huserar på en avsides klippa, långt utanför stadens vackra gamla kärna. Genomfartstrafiken flyter i fjärran på en bro och inte igenom staden.

Gång på gång kommer Uddevallaborna fram till slutsatser och beslut som utarmar staden mer och mer. Lobbygrupper med särintressen står upp för sina idéer medan de som drömmer om en levande stad, och inte en sovande stad, sover vidare i tystnad.

Är det en slump, ett öde, att trafikflöden, kommers, demokratiska och kulturella institutioner ständigt flyttar ut från den levande staden Uddevalla och mer och mer förvandlar Uddevalla till en sovande stad? Eller är det, som jag anser, en konsekvens att ett långsiktigt feltänk hur man bygger en levande attraktiv stad?

I mina ögon av stadsromantik och med öron ringandes av bellmanskt "Stolta stad, ba-ba-ba!!!", är det alldeles för tyst från de människor som önskar en vackrare, stoltare, mer levande stad. Var är ni? Och finns det inga politiker i opposition som önskar något annat, än att få fortsätta sova?

Pål Magnusson

Uddevalla