Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Erik Weiefors
Bild: Erik Weiefors

Bara Ljungskile har en riktig arena för fotboll

Kommunen måste ta ansvar - Rimnersvallen är främst en friidrottsarena

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag lyssnade med bestörtning på Radio Väst och inslaget om Ljungskilefotbollen den 13:e juni.

Vill först poängtera att jag inte bor i Ljungskile eller är medlem i LSK. Däremot är jag en sann fotbollsvän och värnar om ungdomsfotbollen. Har varit ungdomsledare i flera år och vet hur mycket positivt som kommer fram genom detta. Ungdomarna lär sig kamratskap, hänsynstagande och får en från flera aspekter hälsosam träning och utbildning. Vi ser ju rapporter med jämna mellanrum hur nyttigt det är med att röra på sig i unga år. Gäller skolresultat och framtida hälsa med mera.

Det står ju helt klart att politikerna/kommunledning i Uddevalla kommun och de styrande i LSK har skilda uppfattningar om det mesta. I regel är det aldrig ens fel när två träter.

Men det som är riktigt oroväckande är när det gäller behandlingen av ungdomsfotbollen. LSK har cirka 350 ungdomar i kontinuerlig träning/sysselsättning.

I programmet den 13 juni säger kommundirektör i Uddevalla, Peter Larsson, att ungdomsfotbollen ska vara kvar i Ljungskile. Kommunen äger nämligen en plastgräsplan där!

Då kan man ju fråga sig hur han har tänkt lösa detta med en plan? LSK har cirka 14 ungdomslag plus aktiviteter som ”bollek” med mera, totalt alltså cirka 350 ungdomar. Hur har herr Kommundirektör tänkt här? Ska åttaåringar träna klockan 2 på natten och 14-åringar spela match klockan 23 på kvällen? Detta är ju enda sättet att lösa ungdomsverksamheten på en plan!

Hans förslag har stora likheter med Jesus utspisning av en massa människor med två fiskar och fem bröd! Det fungerar i alla fall inte idag!

Jag utgår ifrån att en kommundirektör har viss utbildning både i logistik och i matematik, så jag antar att Larssons svar betyder att han inte har satt sig in i frågan. För det kan väl inte vara så att han inte bryr sig/redan har förutfattade åsikter?

Normalt gör man inte sådana här uttalanden utan att sätta sig in i frågan. Det enklaste hade varit om han åkt ner och tittat på verksamheten en vanlig kväll. Då skulle han se att det förutom plastgräsplanen finns både grusplan och gräsplaner, som utnyttjas för främst ungdomssidan. Man kan också gå in på LSK:s hemsida och se vilken aktivitet det är på ungdomssidan.

Kommundirektör Larssons svar är ett hån och en förolämpning till alla de ungdomsledare som ideellt lägger ner en massa tid och egna pengar för förening och barn. Det är också en förolämpning mot både föräldrar och barn att slänga ut sig något sådant här, utan att ta reda på bakgrundsfakta.

Dessa olika träningsplaner ligger utanför huvudarenan Skarsjövallen och de borde kunna skötas av kommunala anställda, likaväl som Bodelefälten eller Landbadet etcetera. Vi kan inte med öppna ögon se hur en ungdomsverksamhet för 350 barn med berått mod stängs ner och barnen slängs ut från en verksamhet som de tycker om!

Det kanske är så att LSK levt över sina tillgångar när det gäller A-lag, men de har inte gjort det med ungdomssidan och dessa ska inte behöva lida för käbbel mellan kommun och LSK ledning!

När det gäller stängningen av huvudarenan Skarsjövallen så är det i sig ett stort resursslöseri. Det är den enda arenan i kommunen som är en riktig fotbollsarena. Rimnersvallen är främst en friidrottsarena. Därför borde de styrande i kommunen och LSK-ledningen sätta sig en gång till och göra en ordentlig genomgång av all historik, titta framåt och sätta en varaktig förvaltning av arenan!

Skärp nu till er innan det är för sent! Gäller både politiker, kommunchef och LSK-ledning. Skäm inte ut kommunen ändå mer – det räcker med badhuset!

Idrottshälsningar,

Mats D