Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Barnen får lida i Gaza

Det bor 700 000 barn i Gaza. Sedan november har gränserna varit stängda och transporter med mat och mediciner har hindrats att köra in i området. Den 27 december startade Israel sina militära attacker mot Gaza. Attackerna inträffade samtidigt som många barn var på väg hem från skolan och befann sig ute på gatorna. Sedan dess har flera militära attacker genomförts

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

FN beskriver anfallen mot Gaza som en kollektiv bestraffning som har lett till en humanitär katastrof som måste få ett stopp. Israels mål är att krossa Hamas. Men de brutala militära metoder som tillämpas som svar på Hamas raketskjutningar står långt bortom rimliga och nödvändiga proportioner.

 

De pågående striderna hotar även israeliska barns liv. Raketer som avfyras av Hamas inne i Gaza träffar hus i närliggande områden i Israel. De som drabbas hårdast av bomber och krig är aldrig de som bestämmer utan undantagslöst oskyldiga civila. Det är sant att när terror drabbar Israel och det är lika sant när terror drabbar palestinier.

När den värld som normalt finns nära barnen – familj, skola och lokalsamhället inte fungerar – brister det sociala skyddsnätet som tidigare utgjort barnens möjligheter till en normal barndom. Barn skiljs från sin familj under flykten från kriget eller deras föräldrar skadas och dör. Är man ensam löper man större risk för att bli utnyttjad, utsatt för sexuella övergrepp eller till och med barnsoldat, det innebär också att barnen själva kan skadas eller dödas

 

Enligt artikel sex i barnkonventionen ska ”alla tänkbara åtgärder vidtas för att säkerställa skydd och vård av barn som berörs av väpnad konflikt”. Det är vår skyldighet att uttrycka vårt ställningstagande mot krig och våld i allmänhet – i synnerhet när det drabbar civila och barn.

Krig är vuxenvärldens värsta svek mot barnen. Vi har ett ansvar som vuxna att hjälpa – inte ta liv. I de senaste tio årens krig är 90 procent av de dödade och skadade civila offer, jämfört med 10 procent under krigen för hundra år sedan. Det är en myt att det finns krig som bara når militära mål.

 

Det är dags att Israel respekterar den internationella humanitära rätten och barnkonventionen och Sverige måste i internationella diskussioner och kontakter lyfta fram vår skyldighet att skydda barnen.

 

 

Ewy Gahnström
Solidariskt Uddevalla