Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ska det verkligen vara omöjligt att få ett färdigskrivet reseintyg då man blivit kallad till en avdelning på sjukhuset och blir behandlad där dagtid? undrar Fattig pensionär 70+. Bild: Karl af Geijerstam
Ska det verkligen vara omöjligt att få ett färdigskrivet reseintyg då man blivit kallad till en avdelning på sjukhuset och blir behandlad där dagtid? undrar Fattig pensionär 70+. Bild: Karl af Geijerstam

Be doktorn om bildbevis för sjukresan

Man gör tydligen allt för att spara in pengar. Var nu i veckan på en vårdavdelning på Näl för att under dagtid genomgå en kärloperation och åka hem samma dag, med transport tur och retur med egen bil.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Eftersom jag var kallad till vårdavdelningen direkt, utan att registreras i centralreceptionen fick jag följaktligen inget bevis, sjukvårdskvitto, för att jag varit där, och då jag inte hade övernattat heller kunde jag inte bevisa med räkning från centralfaktureringen att jag hade varit på sjukhuset.

Jag ville ha ett reseintyg av vårdavdelningen att jag varit där, men det kunde de inte ge, eftersom de hade slutat med de gamla sedvanliga reseintygen. De hänvisade mig till centralreceptionen, som ju nu visserligen såg i datorn att jag hade varit på avdelningen, men inte hade möjlighet att ge mig ett skriftligt intyg på detta.

Nu är det så att jag är fattig pensionär på 70+ och är inte nöjd med att ha blivit blåst på ersättning med 315 kronor för att ta mig fram och tillbaka till sjukhuset, på ett för mig smidigt sätt med avresa klockan 04.00 på morgonen och hemresa klockan 16 00 på eftermiddagen.

Jag förklarade detta för en av sköterskorna på avdelningen och hon var vänlig nog att till slut komponera ihop ett eget konstruerat reseintyg att jag varit på avdelningen och fått vård denna dag. Ska det verkligen vara omöjligt att få ett färdigskrivet reseintyg då man blivit kallad till en avdelning på sjukhuset och blir behandlad där dagtid?

Jag minns hur jag för några år sedan blev nekad sjukreseersättning, då jag anmodades att akut åka till sjukhuset av 1177. Jag blev inlagd i 14 dagar och nekad reseersättning, då jag visserligen var fullt berättigad till ersättning, men man av besparingsskäl av princip inte längre skrev på för några sjukresor. Är vi därhän ånyo?

Funderar på om jag ska be doktorn eller sköterskan att ta ett foto med telefonen nästa gång, bilderna blir ju datummärkta, när jag ligger på operationsbordet, som jag sedan kan skicka in till sjukresekontoret för att få ersättning.

Fattig pensionär 70+