Behåll vår goda verksamhet för anhöriga i Uddevalla

Anhörigcentralen är en viktig verksamhet

ANNONS

Svar till Ann-Charlott Gustafsson (UP), ordförande socialnämnden och Henrik Sundström (M), 1:e vice ordförande socialnämnden, 24 juni

LÄS MER:Så kan vi göra det förebyggande arbetet bättre i Uddevalla

Anhörigcentralen i Uddevalla kommun är en av de förebyggande verksamheter som nu hotas av neddragning av budget. Vi vet, som ordförande och vice ordförande i socialnämnden mycket riktigt påpekar, att förebyggande insatser för barn och vuxna har betydelse och kan minska framtida kostnader för samhället.

En nyligen genomförd studie visar att vi nationellt skulle kunna minska kostnader med 35 miljarder kronor per år om omfattningen av psykisk ohälsa och missbruk hos gruppen barn som anhöriga, i vuxen ålder, skulle kunna sänkas till samma nivå som för befolkningen i övrigt. Olika förebyggande insatser under uppväxten antas på lång sikt kunna bidra till det.

ANNONS

I reda pengar motsvarar familjers (läs anhörigas) omsorgsinsatser ungefär 200 miljarder kronor. Över 20 procent av den vuxna befolkningen ägnar sig åt att ge omsorg, i större eller mindre grad. Parallellt med detta förväntas de fullfölja studier eller yrkesarbete. Allt fler omsorgsgivare (läs anhöriga) är också själva över 65 år. De har, förutom sin partner, barn, och syskon som kan behöva deras omsorger, också ofta sina egna föräldrar kvar i livet.

Anhörigcentralen på Rosenhäll har sedan starten år 2011 stadigt ökande besökssiffror och vi har i dagsläget cirka 1 700 besök eller kontakter per år. Socialnämndens ordförande menar att de förebyggande insatserna måste samordnas och förebyggas med evidens.

Anhörigcentralen arbetar med systematisk uppföljning. Det är en förutsättning för att kunna erbjuda individuellt anpassat stöd till anhöriga i alla åldrar, både barn och vuxna, och kunna utvärdera vilka förebyggande insatser som är effektiva. Vi samverkar i hög grad både internt/externt med övriga verksamheter i kommunen, med lokala föreningslivet samt med personal inom elevhälsan, Närhälsan och regionens hälso- och sjukvård.

Den offentliga omsorgen kommer framöver att ställa högre krav på de anhörigas insatser än tidigare. Kommunen måste därför ge personer förutsättningar att själva orka vara anhöriga. Vår ”Uddevalla-modell” har nationellt blivit en förebild som vi hoppas kunna få ha kvar i sin nuvarande form.

ANNONS

Kerstin Dygd-Martinsson

Marie Svensson

Elisabeth Bergström, Malin Elbing

Anhörigkonsulenter på Anhörigcentralen

ANNONS