Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Henrik Montgomery/TT

Behovspröva barnbidraget

Hur rimligt är det att den rikes barn har 50 miljoner på kontot vid pensionen medan den fattiges noll kronor?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Behovspröva barnbidraget och höj pensionerna för fattiga pensionärer. Bidraget i sin nuvarande form fyller 60 år i år och kostar staten idag drygt 27 miljarder kronor pr år och väntas öka rejält de närmaste åren. Undersökningar visar att ungefär hälften av alla föräldrar som får bidraget är ”välbeställda” och en femtedel använder inte bidraget utan sätter in pengarna på konto.

Om en förälder väljer att varje månad köpa värdepapper på börsen för bidraget så har detta vuxit till en dryg halv miljon kronor när barnet fyller 16. Om barnet låter beloppet sitta kvar orört på börsen kommer summan att ha växt till ca 50 miljoner kronor på 67 årsdagen. Flerbarnstillägg ger god extrautdelning. Den som har tre barn får 4 480 kr i månaden till exempel. Fem barn ger hela 9 240 kronor. Varje månad utan behovsprövning.

Centerledaren Maud Olofsson väckte frågan om behovsprövat bidrag för tio år sedan men fick skarp kritik. Frågan är politiskt känslig men detta är det enda bidrag som inte är behovsprövat såvitt jag vet. När jag som pensionär behöver hjälp vänds det ut och in på ekonomin och om jag sparat under hela livet så ska jag först sälja allt jag äger innan jag får stöd. Hur rimligt är det att den rikes barn har 50 miljoner på kontot vid pensionen medan den fattiges noll kronor?

Fattig pensionär