Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En ny ledning intar Blåkulla efter det politiska kaos som har rått i Uddevalla den senaste tiden. Kristdemokraterna beklagar att M, L och C väljer att gå samman med S.
En ny ledning intar Blåkulla efter det politiska kaos som har rått i Uddevalla den senaste tiden. Kristdemokraterna beklagar att M, L och C väljer att gå samman med S.

Beklagligt att Moderaterna valde ett vänsterstyre

Under de senaste månaderna har vi varit tydliga med att vi önskar en omförhandling inom den tidigare majoriteten. Detta har vi förmedlat till våra tidigare kollegor via två brev samt en debattartikel. Tyvärr valde Moderaterna som var största partiet i den gamla majoriteten att inte ens svara på detta.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I stället för att sätta sig ner och omförhandla inom majoriteten, väljer Moderaterna att tillsammans med Liberalerna och Centern att bli stödpartier till Socialdemokraterna. Från kristdemokratiskt håll beklagar vi detta. Uddevallas medborgare har i valet 2018 röstat fram en borgerlig majoritet i kommunfullmäktige, det blir därför konstigt att M, L och C trots det, väljer att etablera ett vänsterstyre.

LÄS MER: Ny majoritet klar i Uddevalla

Vi går nu i opposition och kommer att utifrån den rollen lyfta fram det vi tror att Uddevalla behöver jobba med för att bli en framgångsrik kommun.

Om Uddevalla skall lyckas med detta i konkurrens med andra kommuner är det viktigt att man är en bra arbetsgivare. Tyvärr har de senaste åren präglats av brister i det politiska ledarskapet vilket har skadat förtroendet mellan politiken och förvaltningsorganisationen. För oss är det självklart att alla relationer skall präglas av respekt. Vi måste därför återskapa förtroendet för kommunen som en bra arbetsgivare.

Uddevalla behöver bli bättre på att arbeta med integration. Bostadssegregation samt bristande studieresultat leder till högre arbetslöshet och risk för social utsatthet och ökad kriminalitet. Vi kommer fortsätta lägga fram förslag för att bryta bostadssegregationen och förbättra studieresultaten bland invandrare.

Den pågående coronapandemin visar att vi inte har en sjukvård och äldreomsorg som är optimalt organiserad. KD har länge hävdat att den högspecialiserade vården borde förstatligas i syfte att ge alla medborgare en likvärdig vård. Vi anser också att vårdcentralerna skall hanteras av kommunerna vilket leder till en bättre samverkan mellan äldreomsorg och primärvård.

LÄS MER: Stor besvikelse över politisk spricka

Oavsett om vi talar om Ljungskile, centrala Uddevalla, eller området längs med Gullmarsfjorden så är vi en kommun med fantastiska förutsättningar

Centrumhandeln blöder samtidigt som det pågår en förnyelse av den externa centrumhandeln. I detta läge måste kommunen skapa miljöer som uppmuntrar till handel och gemenskap. Torget vid Anton Niklas Sundbergs plats kan till exempel utvecklas till ett kafé och restaurangtorg där alla de kringliggande restaurangerna får möjlighet att servera mat på ett nytt gemensamt ”Lilla torg”. Fri parkering, ökad tillgänglighet, fler centrumevent är andra åtgärder som skapar liv i centrum vilket i sig leder till trivsel och gemenskap. Genom en bättre relation mellan politiken och näringslivet kan vi få samma goda utveckling i Uddevalla som man har lyckats med i andra städer.

När man kommer söderifrån längs med E6:an möts man av havet vid Ljungskile, därefter åker man över Uddevallabron och får en storslagen vy över Uddevalla centrum samt Havstensfjorden. Denna koppling till havet måste vi utveckla. Oavsett om vi talar om Ljungskile, centrala Uddevalla, eller området längs med Gullmarsfjorden så är vi en kommun med fantastiska förutsättningar. Vi har plats för fler bostäder och verksamheter längs med kusten.

Ett sista område som vi kommer att fokusera på är civilsamhället och då framför allt alla de klubbar som bedriver ungdomsverksamhet. Uddevalla behöver ta fram en ny ersättningsmodell som uppmuntrar till ett större egenansvar hos föreningarna. För att möta framtidens stora utmaningar avseende ekonomiska resurser så måste vi ha ett starkt föreningsliv som stöttar alla ungdomar oavsett förutsättningar. Vi kommer att säga nej till ett kommunalt ridhus som enbart är dyrt och leder till illojal konkurrens gentemot de övriga fristående ridklubbarna. Vi kommer också arbeta för att fler klubbar får möjlighet att ta över driften av de anläggningar som man använder sig av.

Inom dessa sex områden önskar vi utveckla Uddevalla och vi kommer att återkomma med motioner och artiklar där vi berättar hur vi vill att Uddevalla skall bli en bättre kommun att leva i.

För Kristdemokraterna Uddevalla:

David Sahlsten

Gruppledare

Karin Johansson

Ordförande

Christina Nilsson

Vice gruppledare

Magnus Jacobsson

Vice ordförande