Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
STOCKHOLM 060810 
Säkerhetskoncernen Securitas presenterade rapporten för andra kvartalet torsdagen den 10 augusti 2006.
På bilden: tyrelseordförande Melker Schörling.
Foto: Mark Earthy / Scanpix kod 4900
COPYRIGHT SCANPIX Bild: MARK EARTHY
STOCKHOLM 060810 Säkerhetskoncernen Securitas presenterade rapporten för andra kvartalet torsdagen den 10 augusti 2006. På bilden: tyrelseordförande Melker Schörling. Foto: Mark Earthy / Scanpix kod 4900 COPYRIGHT SCANPIX Bild: MARK EARTHY

Beskatta miljardärerna - för välfärdens skull

Vad som behövs är att de rika betalar mer i skatt

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Thorwaldsson och Marttila i LO skriver i en insändare i Bohusläningen att ”...var fjärde plats i äldrevården (har) försvunnit sedan år 2000”. Den dagen jag inte läser i tidningen om neddragningar i välfärden då ska jag rita ett kors i taket.

”Sverige behöver inte mer skattesänkningar”, fortsätter de. Varför inte fullfölja meningen? Vad som behövs är att de rika börjar betala skatt. Samhällets utgifter betalas som bekant av samhällets inkomster. Skatter. Vi har bortåt två hundra miljardärer i landet, ett ökande antal. Vi har 100 000 svenskar med mer än åtta miljoner i plånboken, ökar.

Tre svenska affärsmännen Stefan Persson, Hans Rausing och Melker Schörling är rikare än 4,6 miljoner svenskar, 60 procent av befolkningen. Då talar ekonomiskt ansvariga makthavare om besparingar. Att spara är ”att lägga undan medel för kommande behov” enligt Nationalencyklopedin. Att ”spara på samhällets resurser”, säger man. På vilket konto då? Besparingar i äldrevården betyder egentligen försämringar i äldrevården. Så tolkas det av vanligt folk. Jag har ännu inte ritat nåt kors i taket.

Johnny Kristoffersen (K)

Lysekil