Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

"Relativt små investeringar i skolan kan ge hög avkastning på sikt", skriver Lars Jansson. Bild: Henrik Montgomery/TT

Besparing inom skolan kan bli dyrt i längden

I Bohusläningen kan man läsa att Uddevalla kommun ska göra stora besparingar inom barn och utbildning, såsom större grupper i förskolan, lägre lärartäthet och mindre resurser till barn och elever som behöver det mest.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

LÄS MER: Nedskärningar hotar när skolan tvingas spara 37 miljoner

Staten har under flera år skjutit till miljardbelopp för att höja likvärdigheten och för att kommuner och friskolor ska kunna satsa på skolan och att Sverige framgent ska vara en kunskapsnation i framkant. Genom kommunernas neddragning fungerar statsbidraget hos en del som en krockkudde som minskar konsekvenserna, snarare än den stimulans det är tänkt.

Att lyckas med skolan och få en gymnasieutbildning är en av de viktigaste faktorerna för att inte hamna i utanförskap. Utanförskapet kostar samhället enorma summor som man skulle kunna lägga på annat, exempelvis de satsningar som politiker vill göra för att utveckla kommunen. Det finns dock ingen enkel och snabb lösning utan hela samhället måste samverka och göra sociala investeringar för att det ska ge avkastning på sikt.

LÄS MER: Kommunen vill spara i skolan men skjuter bara på problemen

Det finns beräkningar som nationalekonomen Ingvar Nilsson gjort: “Lågt räknat kostar varje livslångt utanförskap (20–65 år) 10–15 miljoner kronor” genom exempelvis vårdbehov, försörjningsstöd, att individen inte arbetar och på sätt genererar skatteintäkter. Hamnar individen i ett drogberoende eller kriminalitet blir förstås kostnader än högre för samhället. Då inser man att om det satsas mindre resurser på skolan blir konsekvensen att fler hamnar i utanförskap, besparingen blir då i stället en framtida kostnad. Relativt små investeringar i skolan kan ge hög avkastning på sikt. Våga prioritera förskola och skola!

Varje människa som inte hamnar i utanförskap är en person mindre i mänskligt lidande som har möjlighet att förverkliga sina framtida mål i livet!

Lars Jansson

tvåbarnsfar till barn i skolåldern, Bokenäs