Nog borde statsministern och socialministern höra till de som får vaccin i fas 1, tycker Gerd Andersson.
Nog borde statsministern och socialministern höra till de som får vaccin i fas 1, tycker Gerd Andersson. Bild: Christine Olsson/TT

Betryggande om chefer och ledande politiker får vaccin

Jag ser ett allt tydligare behov av en diskussion om vilket ansvar skattefinansierade medier har under en kris.

ANNONS
|

Vi befinner oss i en kris, en pandemi. Ett oerhört smittsamt virus påverkar hela vår värld. Våra beslutsfattare står inför att fatta beslut inom ett helt nytt område. Beslut som påverkar oss alla, om än på olika sätt.

Hur agerar då radio, tv och tidningar som får statliga bidrag?

Jag upplever en jakt på dem som fattar besluten. Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har regelbundna pressträffar, med efterföljande frågestunder. Journalisternas frågor efter myndigheternas genomgångar har gång efter annan handlat om att peka ut syndabockar. Vems är felet? Varför kunde det bli så här? Varför har inte besluten sett annorlunda ut? Företrädare för myndigheterna har med otroligt stort tålamod svarat på samma frågor om och om igen. Nu har vaccinering kommit i gång. Medierna ser då som sin viktigaste uppgift att hålla koll på vem som vaccineras, utan att tillhöra rätt grupp av innevånare.

ANNONS

LÄS MER:Chefer gick före i vaccinkön – håller pandemiplan hemlig

Min, högst personliga, önskan om hur media bör agera är att ge oss alla en trygghet under krisen. Att en del chefer i offentlig sektor redan fått vaccin är för mig en trygghet. Alla kommuner och regioner ska ha en krisledningsgrupp, enligt kommunallagen. Den gruppen ska ha befogenhet att fatta beslut som inte behövs när allt är som det ska. Hur gruppen ser ut varierar, men gruppen ska ha utbildning och strategi för hur en kris ska hanteras. Denna grupp kan så här långt, förmodligen, fungera digitalt. Men om tekniken havererar ska gruppen inte behöva tveka inför att träffas fysiskt. Dessa personer ska vara vaccinerade. Men dessa personer kan inte rekryteras från våra äldreboenden.

Jag önskar att lokaltidningen skriver om det positiva med att kommunen har sett till att vi kan lita på att inte hela krisledningen hamnar på intensiven och IVA, samtidigt. Det hade gjort mig mycket tryggare än information om att någon har ”smitit före i kön”.

Möjligen kan jag sakna beslut från regeringen att kommunernas krisledningsgrupper ska tillhöra fas 1. När statsministern och socialministern stolt berättar att de minsann inte är vaccinerade gör det mig bekymrad. Är det rimligt att riskera samhällsbygget för att ingen ska få mer än någon annan? Ingen individ är mer värd än någon annan, men vissa samhällsfunktioner får inte fallera när vi befinner oss i kris.

ANNONS

LÄS MER:Bo Rothstein om toppchefernas förtur i vaccinkön: ”Solklart brott mot grundlagen”

När pandemin klingar av ska självklart regeringen tillsätta en kommission som får uppdraget att analysera hur olika delar av samhället hanterat krisen. Där hoppas jag att även medias arbete analyseras. Hur används våra skattepengar? Skapas trygghet eller kaos? Har medias agerande något ansvar för spridning av hat och hot mot beslutsfattare?

Jag menar inte att media ska dölja något som strider mot lagen, men jag önskar att vi kan få ta del av något som ger hopp om en framtid efter pandemin.

Gerd Andersson

LÄS MER:Kritikstorm efter Bohusläningens avslöjande

ANNONS