Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bohussalongen 2008 ett skamgrepp

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vid första anblicken gav intrycket med de röda väggarna och alla dess bilder en påminnelse om Hundertwasser. Ett namn seglade upp på en av hans målningar ”The garden of the happy deaths”. I detta fallet som ett jättecollage eller installation, inte så tokigt.

Sen drogs skruven åt. Politrukerna (självutnämnda och presenterade i Bohusläningen) med den enväldiga juryn bestående av konstnären Peter Johansson från Malmö har behagat göra en installation av alla de verk som lämnats in till salongen.

 

Vilken respektlöshet mot dem som lämnat in sina verk! Ändrar man förutsättningarna för salongen så kapitalt borde det ju framgått av inbjudan till den. Alltså inte en jurybedömd salong – utan medverkan i en installation. Tre verk av konstnärerna är inlämnade med hopp om att bli jurybedömda. Dessutom har de medverkande noga tänkt och planerat för en exponering där verken utgjort en helhet.

I denna ryska hängning är verken utslängda (ursäkta uttrycket) lite varstans utan inbördes sammanhang. En eloge dock till den museets man som trots detta lyckats göra denna hängning utifrån angivna premisser.

 

Frågan är vad detta egenmäktiga förfarande för med sig i framtiden för Uddevalla konstförening och Bohusläns museum. Alla inblandade har ett ansvar, inte bara den enväldiga ”juryn”.

 

Ingelis Nordqvist
konstnär och författare i Uddevalla

Klarlägganden och ordförklaringar:

Jury – opartisk nämnd för avgörande i tävlingar. Nämnd – mindre grupp personer som valts eller utsetts till att vara organ för visst syfte. Hundertwasser – konstnär, målare, arkitekt 1928–2000. Politruk (enligt Norstedts svenska ordbok) – politisk kontrollant i kommunistiskt land, urspr. i den sovjetiska Röda armén. Även utvidgat om person som lägger överdriven tonvikt ur (real)pol. aspekter, ofta i (otillbörligt) syfte att göra sig själv gällande i sammanhang där vederbörande inte har ngn. kompetens: alla politruker i kulturlivet.