Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Pop och politik. Netta Barzilai vann ESC i våras.
Pop och politik. Netta Barzilai vann ESC i våras.

Bojkotta Eurovision Song Contest-finalen i Israel nästa år

Hög tid att Europa markerar mot staten Israel

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den här gången om någonsin är det hög tid att Europa markerar mot staten Israel och deras apartheidpolitik. Detta sker lämpligen genom att bojkotta Eurovision Song Contest som enligt planerna ska genomföras i Israel 2019.

Den "nationalstatslag som Knesset antagit gör landet till just en apartheidstat. Diskriminering har blivit lagstiftad. Lagen slår fast att Israel är en stat exklusivt för judar. Hebreiska är landets språk och arabiska som talas av en femtedel av befolkningen anses inte längre vara ett officiellt språk. Lagen har mött motstånd och fått både intern och internationell kritik. Den har genomdrivits av den hårdföra högerfalangen som har fullt stöd av USA med Donald Trump i spetsen. USA har flyttat sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem vilket hyllades med en högtidlig ceremoni samtidigt som krypskyttarna sköt ihjäl demonstrerande palestinska ungdomar. På ceremonin höll Donald Trumps måg ett tal som uppskattades av den israeliska ultrahögern. PLO:s kontor i Washington har stängts och USA:s humanitära bistånd till palestinierna har stoppats.

Se tillbaka på vad som hänt under 2018. Nästan två hundra demonstrerande palestinier i Gaza har skjutits ihjäl av israeliska krypskyttar. Tusentals har fått skottskador. På den av Israel ockuperade Västbanken kräver försvarsminister Lieberman att ytterligare ett par tusen nya bosättningar ska uppföras. Det krigsdrabbade Syrien har utsatts för hundratals bombangrepp av Israeliskt flyg. Dessa angrepp har indirekt varit ett stöd till IS-terroristerna.

Det vore en stor skam för hela Europa om Israel får stå värd för Eurovision Song Contest 2019.

Hans Skagerlind