Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Borgerlig arbetsmarknadspolitik

Under socialdemokraternas sista år vid makten 2006 skapades det cirka 180 000 nya arbetstillfällen. Under den borgerliga regeringens första två år vid makten skapades det cirka 170 000 nya arbetstillfällen. Dessa arbetstillfällen tillkom under en period av högkonjunktur, och Anders Borg finansministern sa att högerregeringens politik kommer att märkas först efter ett par år vid makten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nu har det gått ett par år och nu skulle alltså politiken märkas.
Ingen, inte ens jag, tror att högerregeringen i Sverige är skyldiga till den globala lågkonjunkturen, som kommit och som skjuts på av en finanskris. Lika oskyldiga är de till de 170 tusen nya jobben som skapades under högkonjunkturen under 2007 och 2008.
När regeringen gick till val så gjorde de detta genom att lova minska utanförskapet och göra det mer lönsamt att arbeta.
Allt pekar nu på att vi kommer att ha en arbetslöshet som vida överstiger vad som var fallet när högerregeringen tillträdde. Utanförskapet kommer inte bara att ha ökat i antal människor under den borgerliga regeringen. Dessutom kommer dessa människor att ha det ekonomiskt betydligt sämre genom att de har fått sänkta ersättningar.

Att över 30 procent av dem som blir arbetslösa saknar en arbetslöshetsförsäkring, detta för att regeringen gjort det så dyrt att vara med att många känt sig tvingade att avstå försäkringen. Nästa år kommer arbetslöshetsförsäkringen att bli än dyrare trots regeringens utlovade en sänkning. Att den blir dyrare beror på att de arbetslösa och deras arbetande kamrater själva till stor del skall stå för kostnaderna för den ökade arbetslösheten.
Dessutom kommer bortåt 70 tusen människor i Sverige att kastas ur sjukförsäkringen på grund av av regeländringar. Detta innebär att socialbidragsköerna byggs på inte enbart med arbetslösa oförsäkrade utan också av människor som mist sin sjukförsäkring.

Detta skall naturligtvis regeringen ta ansvar för och dessutom lägga till att man skurit ned komvuxutbildningar med hundratals miljoner, att man minskat arbetsmarknadsutbildningar till i stort sett noll. Man har också ansvar för den skattechock de arbetslösa får när de blir varse att de trots betydligt lägre inkomst kommer att få betala mer i skatt. Detta för att borgarna infört ett skattesystem där de som är friska och har ett arbete behöver betala mindre i skatt än de som är sjuka, arbetslösa eller pensionärer.

Det är viktigt att man inte lastar moderatregeringen för sådant de inte har ansvar för, men det är lika viktigt att de blir ansvariga för de beslut de drivit igenom. Detta ansvar har folket möjlighet att utkräva om senast ett och halvt år.

 

Jan-Olof Larsson
Socialdemokratisk riksdagsledamot