Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centrum i fokus. En stor plan för Uddevalla centrum gjordes år 2014, men ignorerades av kommunen, anser Uddevallapartiet.

Bra planer hamnar i det centrala cylinderarkivet

Uddevallapartiet: Förslag om Uddevalla centrums utveckling tas inte tillvara

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Samhällsbyggnadsnämndens nuvarande majoritet: Alla ska få lika möjligheter att röra sig i centrum

För några veckor sedan hade Uddevallapartiet inne en insändare i Bohusläningen och på Facebook om situationen i Uddevalla centrum. Vår insändare fokuserade mycket på, vad vi upplevde som ”icke-politik” det vill säga att inget, eller i alla fall, väldigt lite händer i centrum och att politiska initiativ mest lyser med sin frånvaro.

För denna insändare fick vi en del mothugg och det är naturligtvis OK, för det är det som är demokrati. Men, en del av kritiken handlade om att vi minsann, i insändaren, inte själva producerade en massa briljanta idéer om hur Uddevalla centrum skall kunna bli en attraktiv plats att vara på och arbeta i.

Faktum är att vi har lämnat måttligt med egna förslag. Varför? Jo därför att frågan är verkligen väl genomlyst och förslag finns i mängd.

Till exempel en gedigen, omfattande och genomarbetad utredning från 2014, alltså färdig i början av denna mandatperiod. Utredningen är gjord av alla tunga instanser som verkar i Uddevalla. Uddevalla Centrumutveckling, Företagarna i Uddevalla, Uddevalla Handel, Uddevalla Näringsliv, Fastighetsägarna och Destination Uddevalla.

Denna grupp har lämnat ifrån sig en gedigen och verkligt väl genomarbetad plan för Uddevalla Centrum på hela 65 sidor. 65 sidor packade med fakta. I planen är arbetet med Uddevalla centrum indelat i fyra etapper. Etapp 1 avsåg år 2014, etapp 2 år 2015, etapp 3 år 2016 och slutligen etapp 4 att genomföras år 2017.

I planen tar arbetsgruppen upp allt som kan röra de olika etapperna. Där finns planer för trafikflöden, parkering, wifi, gatubeläggning, värme i gatan, belysning, bänkar/sittmöjligheter, konst, växter och väderskydd/skärmtak. Allt med kartor, videofilmer och rejäla beskrivningar.

Planen överlämnades till kommunen 2014. Sedan dess är den död.

Ingenstans finns verkliga hänvisningar och reflektioner utifrån denna gediget genomarbetade plan. I den mån Uddevalla kommun gör något åt centrum så gör de det utifrån egna tankar och idéer.

Majoriteten avser att lägga ny beläggning på Kungsgatan, bygga färdig trappan i Hasselbacken samt göra torget mer handikappvänligt och med det kommer de i bästa fall in på planens arbete för 2014. Men för 2015, 2016 och 2017 ser vi inte att något är på gång.

Så, nej, vår förra insändare innehöll kanske inte så många konkreta förslag. Men varför skulle vi ha med det? Dels finns förslagen redan och dels förefaller de ju ändå hamna i en låda eller i det centrala cylinderarkivet.

Ska vi utveckla Uddevalla behövs ett mycket bredare samförstånd såväl mellan politiker som Näringslivet i Uddevalla. Uddevallapartiet är villigt att medverka i detta arbete.

 

Ann-Charlott Gustafsson

Partiordförande (UP)

Christer Hasslebäck

Gruppledare (UP)