Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bristen på vårdplatser drabbar patienterna hårt

Njurstensoperationen på Sahlgrenska ställdes in med bara några timmars varsel

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ibland blir politiken, förtroendeuppdraget och beslutsfattandet så personligt brännande. Jag är ledamot i regionfullmäktige för Vänsterpartiet och sitter därför idag, 4 februari, på Regionfullmäktige.

Debatt pågår om vårdplatsbristen och med Sahlgrenska sjukhuset i fokus. Samtidigt, något surrealistiskt, så pågår verkligheten därute. Min son Johan, född med funktionsnedsättningen ryggmärgsbråck, ringer och säger att den efterlängtade operationen för att ta bort njursten är inställd på grund av vårdplatsbrist. Inställd med bara några timmars varsel, vilket för Johan får konsekvenser för den personliga assistansen. Regeln är att sjukhusvistelse inte ger rätt till personlig assistans så assistenterna ”permitteras” under den planerade sjukhusvistelsen. När en operation ställs in krävs en stor apparat att få igång assistans dygnet runt igen.

Alla som drabbats av njursten vet vilka smärtor det innebär. Johan har väntat sedan oktober 2018 på att få lindra den smärta som styr hans liv varje dag. Operationen är möjligen något mer komplicerad än andras, men att behöva utstå väntetid på mer än ett år är inte acceptabelt för någon. Johans komplikationer gör det omöjligt att utnyttja vårdgarantin. Privata sjukförsäkring är inte heller ett alternativ. Johan får inte teckna en försäkring. Han behöver för mycket vård och privata försäkringsbolag vill ha de friskaste kunderna som de hoppas tjäna pengar på. Även privata sjukvårdsförsäkringar debatteras på Regionfullmäktige på initiativ av Vänsterpartiet. För att vi i Vänsterpartiet ser att den jämlika vården urholkas när marknadskrafterna sätter vård efter behov ur spel.

Johans samtal och hans nedstämda röst ringer i öronen. Hans situation är naturligtvis inte unik. Många får ett liknande samtal varje dag. Det är ett bevis på att vård efter behov inte fungerar idag. Hade vården getts rimliga förutsättningar hade de med stora vårdbehov varit prioriterade och inte behövt utstå år av onödigt lidande. Vänsterpartiet lyfte idag återigen behov av att sjukhusen ges rätt förutsättningar. De blågrönas effektiviseringar leder till att vårdplatser stängs och personalstyrkan minskas. Vänsterpartiet tycker att vi ska behålla den kompetenta personal vi har i vården, så att inte patienter drabbas.

Om den blågröna ledningen verkligen menar att vård ska ges efter behov så hoppas jag och Johan att det blir så i verkligheten. Johan och andra, med smärta och stora vårdbehov, ska inte behöva få ett samtal om inställd operation på grund av brist på vårdplatser.

Jan Alexandersson (V)

oppositionsrådsersättare Västra Götalandsregionen

Johan Alexandersson