Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bussen har väldigt lågt koldioxidavtryck, påpekar företrädare för branschen. Bild: Claudio Bresciani / TT

Bussen är klimatbäst

Ska man resa bekvämt och miljövänligt så är det endast turistbussen som levererar det.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En modern fullastad turistbuss med 57 passagerare dar 1,8 liter/mil. Att det är så lite – det vet få människor. Att turistbussen är hälften så miljöpåverkande som tåget – det vet ännu färre. Antal kilo koldioxid per 100 personkilometer, som är en vanlig måttenhet när man mäter miljöpåverkan, är för en turistbuss mellan 0,24 – 2,4 beroende på bränslesort. Flyget har 22,8 och tåget 4,5 kg.

Undersökningen, se nedan, visar att resa med turistbuss, inte bara är ett fantastiskt sätt att uppleva nya resmål och vänskaper, utan också att det är det transportmedel som skonar vår miljö på allra bästa sätt. De senaste åren har tåget försökt ta positionen som det mest miljövänliga transportalternativet, men nu är det bevisat att turistbussen har en solklar första plats.

Att resenären dessutom slipper jobbiga byten genom sin resa i Europa, utan istället kan åka från dörr till dörr ger ju inte turistbussen en sämre position.

En turistbuss har betydligt mycket lägre utsläpp än något annat transportmedel. Körs turistbussen dessutom med GTL-bränsle (syntetisk diesel) så är miljöbelastningen cirka 1 procent av flygets, eller 5 procent av tågets.

Samma uträkning med en ordinarie dieselbuss blir 10 procent av flygets och cirka hälften av tågets koldioxidavtryck.

Att få möjlighet att uppleva nya resmål med lokal upphämtning har man varit ensamma om i många år inom turistbussbranschen till skillnad från flyget och tåget. Att man nu kan visa att det är det miljövänligaste sättet att resa är unikt!

Ska man resa bekvämt och miljövänligt så är det endast turistbussen som levererar det. Kunderna blir mer och mer miljömedvetna. I branschen märks en markant ökat intresse för turistbussresor.

En hel del städer runt om i Europa, inkl. Stockholm, diskuterar nu att förhindra turistbussar att köra in i centrala delar, på grund av miljöföroreningar. Detta är absurt när turistbussen är det klart miljövänligaste transportalternativet. Skall man då stoppa tågen att köra in också? Dags att släppa fram det miljövänliga alternativet - Turistbussen!

Kjell Peterson

Ordförande

Svenska Turistbussföretagen