Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Bygg tennisbanor vid fotbollsarenan

Debatt: "Vi har full förståelse för att tennisklubben är besviken"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi välkomnar tennisspelande Ljungskilebos inlägg om tennisbanorna i Ljungskile som vi till fullo håller med om och skulle vilja bemöta tennisklubbens styrelses debattinlägg.

Tennisklubben avfärdar möjligheterna för att tennis ska kunna uppfattas som buller. Dock finns det vad vi känner till flera tillfällen i Sverige där spel på tennisbanor har blivit begränsat på grund av höga ljudnivåer från tennis. Att de flesta av tennisklubbens medlemmar är 6-13 år är inte det samma som att dessa är de som kommer att spela på utomhusbanan. Tennisklubbens styrelse har själva i möte med boende kring Poppelvägen noga påpekat att juniorträningen är avslutad när utomhusbanorna kommer att användas. Vi anser att bullernivån bör avgöras för målgruppen som faktiskt kan förväntas spela på utomhusbanorna sommartid, vilket förefaller primärt vara vuxna.

Om banorna blir ett trevligt inslag i miljön eller inte skiljer i betraktarens ögon. Oavsett hur bullerplanket utformas kvarstår faktum att det kommer att sträcka sig tre meter över tennisbanorna, ha en betydlig visuell påverkan på miljön och som Tennisspelande Ljungskilebo skriver, kommer göra att banorna inte känns som öppna banor i fina omgivningar, men som inomhus banor med öppet tak.

Vi har full förståelse för tennisklubbens besvärande situation med att ha blivit av med de banor som de hade. Faktum kvarstår dock, alla pengar kommunen betalar ut kan ha en alternativ användning och bör används på ett genomtänkt och långsiktigt sätt. Det framkommer tydligt i planförslaget att det finns osäkerhet kring bullret från tennis. Andra tennisföreningar har som sagt fått begränsa användningen på grund av buller. Den tråkigaste situationen som kan uppstå är som vi ser det om banorna byggs för att sedan beläggas med spelrestriktioner. På så vis skulle alla vara förlorare; ett fint naturområde har försvunnit, tennisklubben har banor de inte kan använda fullt ut och kommuninvånarna har inte fått god utdelning för sina pengar. Och ja, alternativ finns även om det kanske inte är tennisklubbens förstaval.

Tennisbanorna kan läggas vid fotbollsarenan i Ljungskile. Detta förslag har förordats av kommunstyrelsen och Ljungskile Sportklubb är positiva till denna placering. Tennisklubben är dock negativa till att ha banorna här. I planförslaget och i samtal med tennisklubbens styrelse säger de att det är för ocentralt för barnen som ska spela tennis. Vi har dock svårt att se varför tennisspelande barn skulle skilja sig från de som spelar fotboll. Samtidigt har tennisklubben tidigare varit mycket positivt inställda till att förlägga tennisbanorna på Lyckorna med en placering minst lika långt från skolan som fotbollsarenan. Här ansåg dock tennisklubbens styrelse att tennisens tradition på Lyckorna och ett ökad ekonomiska potential för klubben övergick nackdelen med ocentralt läge för barnen.

Kommunens utredning i ärendet visar att förläggning av tennisbanorna vid Poppelvägen uppskattningsvis kostar 1,5 miljoner kronor extra (innan bullerplank) jämfört med placering vid fotbollsarenan i Ljungskile. Hade det inte varit bättre att lägga dessa pengar på den tredje banan som klubben önskar (men inte har råd med) uppe vid fotbollsarenan jämfört med placering vid Poppelvägen? På så vis skulle fler barn och vuxna kan få möjlighet att spela tennis.

Vi har full förståelse för att tennisklubben är besviken över att inte ha kvar sina tennisbanor i Ljungskile, men vi hoppas också att klubben har förståelse för att många (och även vissa av sina egna medlemmar) inte ser Poppelvägen som den bästa lösningen för nya tennisbanor. Att förlägga tennisbanorna till fotbollsarenan i Ljungskile skulle skapa ett idrottscentrum i Ljungskile där barn (och vuxna) kan bedriva idrott tillsammans och förhoppningsvis även skapa ökade incitament för kommunen att ytterligare satsa på detta som ett idrottscentrum i Ljungskile.

Grannar vid Poppelvägen