Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lasse Edwartz
Bild: Lasse Edwartz

C och L är garanter för en ansvarsfull fiskepolitik

Ett hållbart fiske av räka och havskräfta ska kunna fortsätta

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Betty Malmberg (M)

LÄS MER: Tänker regeringen förbjuda det hållbara skaldjursfisket?

Vi företräder Centerpartiet och Liberalerna och vill vara tydliga till Betty Malmberg att vi är varken oseriösa eller tänker låta den lokala samförvaltningen köras över som debattören skriver i sin artikel införd häromdagen.

Bohuskusten är fantastisk på många sätt. Inte minst med allt havet ger som bidrar till mat på bordet. Man har under många år arbetat med att skapa hållbara förutsättningar för fisket både i och utanför skyddade områden.

Det samarbete som påbörjades i norra Bohuslän i slutet av 1990-talet resulterade i etablering av samarbetsformen ”Samförvaltning Norra Bohuslän”, där yrkesfiskare, forskning, myndigheter och kommuner förde dialog och skapade förtroende och respekt för varandras kunskaper och uppdrag.

Detta gav goda förutsättningar för att även i skyddade områden utveckla ett än mer hållbart fiske. Det blev också en viktig positiv, och i till del helt avgörande, förutsättning när Kosterhavets marina nationalpark bildades för lite mer än tio år sedan. Ledstjärnan blev att stärka skyddet samtidigt som ett hållbart fiske skulle ha möjlighet att fortsätta den positiva utveckling som påbörjats.

I Januariavtalet, som Betty Malmberg hänvisar till, kan man i punkt 39 läsa att: ”Det hållbara fisket ska utvecklas med åtgärder för att minska bottentrålning i känsliga områden i Sverige och EU, samt att ett generellt stopp för bottentrålning införs i skyddade områden. Möjlighet till begränsade undantag kan ges i förvaltningsplanen”

Den sista meningen verkar Betty Malmberg ha missat, åtminstone väljer hon att i sin artikel helt strunta i den. Det är synd för det är en nyckelmening som visar att yrkesfiskarna och andra aktörer som verkar inom samförvaltningen kan ses som förebilder i hur sådana undantag kan ges.

För Centerpartiet och Liberalerna är det självklart att ett hållbart fiske av räka och havskräfta ska kunna fortsätta också i skyddade områdena utifrån en ansvarsfull och långsiktigt hållbar förvaltning.

Hela samförvaltningstanken bygger på dialog där förtroende och respekt för varandras kunskap är nyckeln. Detta sätter vi stort värde på och vi ser det som en självklarhet att detta ska få fortsätta för att skapa levande kustbygder, ge fantastiska, närfiskade delikatesser på våra bord och ge framtida generationer möjlighet att få uppleva detsamma.

Ulrika Heie (C)

Riksdagsledamot med ansvar för fiskefrågor

Lars Tysklind (L)

f d Riksdagsledamot och ordförande i Samförvaltning Norra Bohuslän