Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Cheskel Dovid / Wikipedia
Bild: Cheskel Dovid / Wikipedia

Centerpartiet borde diskutera viktigare saker än omskärelse

Det är antisemitism att ifrågasätta den judiska traditionen

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På TV:s nyhetsprogram Aktuellt häromveckan diskuterades omskärelse av judiska gossebarn. Detta sedan man på Centerstämman lagt fram ett förslag om att förbjuda omskärelse. Denna tradition har tillämpats i flera tusen år, men nu har man helt plötsligt engagerat sig i detta och det ger mig känslor av obehag.

I den tid vi lever nu har antisemitismen ökat och tyvärr tar den sig uttryck på många sätt. Ett sätt kan vara att ifrågasätta judarnas tradition att omskära sina pojkar. Att sedan SD hakar på förslaget är inte förvånande med tanke på vilka värderingar och åsikter om andra människor detta parti företräder. Vi får inte heller glömma att även muslimska pojkar genomgår omskärelse. I förslaget hävdar man bland annat infektionsrisken med flera komplikationer och att barnen skall ha frihet att själva göra sitt val.

Utan att vara Islamofob kan man undra vilken val frihet små flickor på 4 – 5 år har som använder den muslimska huvudbonaden för kvinnor. Hur är det med valfriheten då det gäller samgymnastik och simundervisning i skolan? Skall vi åberopa Barnkonventionen finns det mycket att diskutera. Det är sorgligt att 30-talets mörkerkrafter tillåts att ta mer och mer utrymme för sina åsikter. Vi borde vara på vår vakt , för jag kan och vill inte tro att människorna vill ha en upprepning av det som hände då.

Centerpartiet borde ägna sig åt viktigare saker än att föreslå förbud mot omskärelse. Till sist vill jag tacka Eva Lecerof för en mycket saklig insändare i Bohusläningen den 10 oktober.

Karen Larsson