Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Val 2018. Alliansens partiledare Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) viskar med varandra på SVT:s valvaka Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Centerpartiet och Liberalerna måste släppa sin fasa för SD

"Om Annie Lööf och Jan Björklund inte är nöjda med väljarnas dom får de väl skaffa sig andra jobb"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nu ska Ulf Kristersson försöka skapa en regering. Det blir inte lätt med Annie Lööf i bagaget. Det skulle inte förvåna om de borgerliga velade bort möjligheten att bilda regering på grund av Centerpartiets och Liberalernas fasa för att behöva ha kontakt med Sverigedemokraterna.

Detta hemska parti som fick 1,1 miljoner väljare, mer än C och L tillsammans. Varför det blev så kanske kan bero på att många var missnöjda med sjuklöverns resultat inom migration, skola, försvar, sjukvård med mera. Denna självkritik skulle vara klädsam, men saknas hos dem. Istället vill de decimera väljarnas, det vill säga deras arbetsgivares, dom om hur de skött sitt jobb. SD har blivit så stora på grund av sin konsekventa linje och missnöjet hos väljarna med övriga partiers politik. Alla odemokratiska finter för att isolera SD ökar partiets legitimitet och tillflöde av väljare.

Gruppledaren och maktspelaren Anders Ygeman vet hur det ska gå till. Denna nästintill landsförrädare som fick sparken i misstroendevotum för att han inte förde vidare till statsministern att hemliga och känsliga uppgifter om landets medborgare läckt ut till andra länder. I fredsskadade Sverige kan sådant gå klart, men tror någon att Ygeman skulle klarat sig kvar i politiska toppen i någon av våra nordiska grannländer? Knappast, där är känslan för egna landet starkare än i Sverige vilket visar sig på flera sätt.

Om alliansen har tron på sig själva kan de bilda regering och föra fram sin politik och då få ut SD i ljuset och visa ansvar och vad de går för. Samma scenario kanske händer som med Miljöpartiet. Miljöpartiet krympte till nästintill utrotning vilket vore det bästa för partiet. Miljöpartiet är det största hotet mot oss som vill bo på landsbygden. Ibland undrar man om de och Vänsterpartiet tycker att vi ska ha något näringsliv, utan alla ska leva på bidrag som skapas ur ingenting.

Om Annie Lööf och Jan Björklund inte är nöjda med väljarnas dom får de väl skaffa sig andra jobb om de inte gillar läget. Kanske är det lika bra att det blir ett nyval. Jag tror inte C eller L kommer att vinna på det i så fall. Ännu mer läge att inte gilla för dem.

Anders Blide