"Inga forskare har kunnat styrka högerns påståenden att marknadshyra skulle skapa fler eller billigare bostäder", skriver Kerstin Joelsson-Wallsby (V).
"Inga forskare har kunnat styrka högerns påståenden att marknadshyra skulle skapa fler eller billigare bostäder", skriver Kerstin Joelsson-Wallsby (V). Bild: Sven-Gunnar Svenson

Nyproduktion är bara början – på sikt kommer allas hyror att höjas

Risken är stor att marknadshyror införs i Sverige genom det så kallade Januariavtalet.

ANNONS

Det skulle innebära stora hyreshöjningar på alltifrån 30 till över 50 procent. Hotet mot 3 miljoner hyresgäster kommer närmare. Fastighetsägarna organiserar sig och har stöd av alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet.

I maj 2021 kommer den av regeringen beställda utredningen om marknadshyror och i juni 2021 ett förslag om hur hyresrättens läge ska få större genomslag på våra hyror.

Först ut är de nyproducerade lägenheterna. Där ska fastighetsägaren få sätta ett marknadspris.

Men det här är bara början. Högre hyror i nybyggen kommer på sikt att höja allas hyror. Fastighetsägarna och regeringen med stödpartierna försöker få oss att tro att chockhöjningarna av hyrorna stannar med de nyproducerade lägenheterna.

ANNONS

LÄS MER:Så mycket kan Uddevallabornas hyror höjas

Två olika system kommer aldrig att fungera samtidigt på bostadsmarknaden. Det visar alla undersökningar. En chockhöjning av hyrorna kommer innebära att många fler behöver förlita sig på bostadsbidrag för att alls ha råd att bo. Undersökningar visar också att antalet hushåll med behov av ekonomiskt bistånd skulle öka markant. Allt detta måste finansieras av skattepengar. Det betyder att flera miljarder kronor kommer tas ur fickan på skattebetalarna för att i stället bli vinst för fastighetsägarna och riskkapitalister.

Marknadshyra innebär att gå från det system vi har i dag , där Hyresgästföreningen och hyresvärden tillsammans förhandlar fram en ”rimlig” hyra, till ett system där hyresvärden själv får bestämma vad hyran ska kosta dig varje månad. Vänsterpartiet kallar det demokrati när vi hyresgäster kan förhandla med vår motpart via Hyresgästföreningen. Högern kallar det för hyresreglering.

LÄS MER:Oseriöst och vilseledande om fri hyressättning

Inga forskare har kunnat styrka högerns påståenden att marknadshyra skulle skapa fler eller billigare bostäder. För det handlar inte om fler bostäder eller hem för dem.

Det handlar om ideologi och profit. Hemlöshet och vräkningar kommer att öka lavinartat med marknadshyror. Detta är en fruktansvärd klasspolitik. I riksdagen är Vänsterpartiet i dag det enda parti som tar upp kampen mot marknadshyror. En bostad är en rättighet och inte en vara på marknaden. Vänsterpartiet kräver att man följer den internationellt överenskomna Agenda 2030, mål 11 om att säkra tillgången på hälsosamma, hållbara, trygga hem till en rimlig boendekostnad.

ANNONS

Kerstin Joelsson-Wallsby (V)

Vänsterpartiet Uddevalla, ersättare i partistyrelsen