Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Därför är öppna förskolan så viktig

Louise Åsenfors (S): Spara inte på det viktiga sociala förebyggande arbetet

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att bli förälder är inte lätt. Det är en helt ny erfarenhet som gläder men också skrämmer. Ju mer vi kan läsa om föräldraskap och ju mer tips vi får om barn och föräldraskap, desto svårare upplever vi att det är att vara förälder. Det brukar sägas att vi aldrig haft så pålästa föräldrar som nu men heller inte lika osäkra.

Jag har varit anställd på Uddevalla Öppna förskolor i snart 18 år. Jag började på en pooltjänst där jag skulle vara resurs på de tre olika förskolorna som då fanns. För år 2002 var det en satsning på det förebyggande arbetet i Uddevalla och kommunen utökade med 1,5 tjänst på öppna förskolorna. Fram till bara för några år sedan hade vi tre välbesökta kommunala öppna förskolor i Uddevalla. Men när Herrestads Öppna förskola stängdes ner hade vi två kvar. Idag talas det om att ytterligare en ska behöva stängas för att klara kommunens sparbeting.

För en som aldrig besökt en öppen förskola bör det berättas att det är en verksamhet där föräldrar möts tillsammans med sina barn. Det är pedagogisk verksamhet, fika, sångstund, sagoläsning, nätverkande som är grunden. Men ett möte på Öppna förskolan är så mycket mer. Det vi på Öppna förskolan bidrar till är att vara ett skyddsnät och ett ställe där föräldrar kan komma med sin oro och längtan. Vi stöttar i matsituationer, med tips på att få barnen att somna, att slussa vidare till andra myndigheter, att tolka, skapa nya stödgrupper då vi ser behov av det, vara med vid övervakat umgänge och så mycket mer. Men basen är alltid att Öppna förskolan är en verksamhet för det positiva mötet med samhället och andra familjer.

Uddevalla kommun har stått inför stora besparingar förr. Men trots det har vi fortsatt tro på det förebyggande arbetet och Öppna förskolan är en otroligt viktig del av det sociala förebyggande arbetet.

Louise Åsenfors

Tjänstledig förskollärare, Öppna förskolan

Andre vice ordförande Uddevalla kommunfullmäktige (S)