Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ursands camping

Bert Karlsson Bild: Andreas Olsson
Ursands camping Bert Karlsson Bild: Andreas Olsson

Därför är Bert Karlsson ett föredöme

Inhemsk camping bör stimuleras

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Förr lärde man sina barn att spara så de kunde köpa något rejält. Idag får både barn och vuxna uppmaning att låna för konsumtion och semestra utomlands.

"Låna till det du vill köpa med en app på mobilen och pausa avbetalningen när du vill", uppmanas vi i TV-reklam.

Exempel på den nya livsstilen ser vi då folk vinner i TV. Nästan alla vill resa upp pengarna. Ingen vinnare har velat ha ett fritidshus med fastighetsavgift, borrad brunn, reningsverk och avloppsbädd. Få nya områden för fritidshus planeras och de får inte ligga nära en sjö. Det ökar svenskars intresse att söka sig utomlands.

Köpstarka storstadsbor köper hus med attraktivt läge i småkommuner för fritidsboende. Några av dem bor där stor del av året men har en lägenhet i staden där skatten är lägre och vården bättre.

En ny jämlikare skattefördelning behövs. En del av fysiska personers inkomstskatt skulle kunna fördelas på kommuner där de äger bostad i proportion till bostädernas taxeringsvärde. Det skulle gynna småkommuner de vistas i och spegla hur ägarna värdesätter sina boenden.

Båtskatt brukar föras på tal med några årtiondens mellanrum och har nu luftats igen. Det minskar intresset för bobara båtar i Sverige och ökar intresset att äga eller hyra båt utomlands. Politiker bör istället stimulera inhemsk camping, fritidsboende och båtliv. Bert Karlssons engagemang för Ursand vid Vänern är bra exempel. I Tyskland anläggs småbåtshamnar med stöd av EU, medan Sverige tackar nej till stöd med oklara motiv.

Trots att Sverige är glest befolkat hörs redan röster för att landet inte tål mer fritidsverksamhet vare sig på land eller i havet. I andra sammanhang säger politiker att vi har plats för ökad befolkning.

Jan Ivarson