Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Därför är Boris det självklara valet!

Carl Olehäll (KD): En svag Labour-regering blir som Pang i bygget!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Idag går britterna till valurnorna. Den som följer rapporteringen om brittisk politik i svensk media kanske rynkar på pannan åt att de konservativa ser ut att gå mot en klar seger. Men för många väljare i Storbritannien har valet aldrig varit enklare. Vill man undvika totalt kaos är en röst på Boris Johnson det enda alternativet.

Den 26 juni 2016 röstade Storbritannien för att lämna EU. KDU hade helst sett ett annat resultat i folkomröstningen, främst eftersom Sverige i och med Brexit förlorar en av sina viktigaste allierade i unionen. Kampen för ett lagom EU blir svårare att föra.

Samtidigt måste resultatet av folkomröstningen respekteras. Britterna har nämligen många skäl att lämna. Visst är det märkligt att debatten om Brexit har kommit att handla om allt annat än det som är själva kärnan av problemet, nämligen att det finns en röd linje för vad EU ska och inte ska lägga sig i. För Storbritannien har överstatligheten blivit ödesdiger, när viktiga sektorer slås ut och hela samhällen lämnas vind för våg. Detta är något som vi, som är varma anhängare av europeiskt samarbete, inte längre kan vifta bort.

På bordet har vi nu ett utträdesavtal mellan Storbritannien och EU:s medlemsländer som är oven-ready. Storbritannien lämnar EU på ett ordnat sätt och ges förutsättningar att bedriva en självständig handelspolitik, se om sitt hus och omfördela resurser inom landet. Avtalet är väl avvägt och lägger grunden för fortsatt goda relationer mellan parterna inför kommande prövningar, nu när ett frihandelsavtal ska förhandlas fram. Det enda som krävs nu är att avtalet röstas igenom i det brittiska underhuset. Om Konservativa partiet säkrar en majoritet av platserna kan vi äntligen lägga tre och ett halvt års manglande bakom oss, gå vidare och fokusera på annat.

Alternativet är ett hängt parlament med Jeremy Corbyn som premiärminister. Corbyn har lovat att förhandla om det avtal som precis är redo att träda i kraft. Sedan ska han hålla en ny, andra, folkomröstning, mot sitt eget avtal. Den som tycker att det vi hittills har sett av spelet om Brexit mest liknar en säsong av Pang i bygget kommer inte bli besviken på uppföljaren. Med en svag Labour-regering, som tvingas till eftergifter åt skotska nationalister, nordirländska unionister och det som finns kvar, kommer vi dras med den här såpan i åratal. Att Labour under Corbyns ledarskap har blivit ett tillhåll för antisemiter torde heller inte ha gått någon väljare förbi. Många av dem har varit trogna Labour-supportrar hela sitt liv. Idag röstar de på Tories.

I det här valet finns alltså bara två möjliga utfall; en stabil konservativ majoritet eller ett hängt parlament. En väg ut eller ännu mera kaos. Valet har aldrig varit enklare.

Carl Olehäll

Internationell sekreterare, Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU)

Se fler bilder från den brittiska valrörelsen här: