Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Man på flygplats som använder skyddsmask.  Bild: Mikael Fritzon/TT
Man på flygplats som använder skyddsmask. Bild: Mikael Fritzon/TT

Därför är det bra att använda mask

Även om jag är 70-plussare fortsätter jag gå på gymmet - med mask

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag blir frustrerad och förbaskad över allt som skrivs om att äldre skall hålla sig inne och inte ha några sociala kontakter när deras ensamhet i åratal har beskrivits som ett stort problem. Äldre bör utifrån denna kunskap vara de som har lägst smittorisk som smittbärare. Att de kan drabbas hårdare av smitta än yngre gäller naturligtvis alla sjukdomar. Några fakta om hur de äldre som nu ligger i respirator har blivit smittade eller om man spårat hur det gått till har jag inte sett någon som helst redovisning av. Äldre kan naturligtvis smittas genom de kontakter med vårdgivare som de utsätts för bland annat genom hemtjänst och äldreomsorg. Tydligen är tester av denna kategori av personal försvinnande liten.

Jag kontaktade Fokhälsomyndigheten för cirka två månader sedan angående att de borde rekommendera människor som kom från Kina att stanna i hemmet i två veckor. Jag fick till svar att detta bröt mot de mänskliga fri- och rättigheterna. Mina mänskliga rättigheter att slippa utsättas för smittorisk var tydligen försumbara. Tilltron till våra myndigheter är i alla fall hos mig väldigt låg!

Utöver detta så säger vårdens riktlinjer att man skall ta hänsyn till biologisk ålder inte bara vad som står i födelseattesten. Vi äldre, såsom jag själv har varit och är aktiva, både med, idrott, träning och ett synnerligen aktivt liv som gör att vår biologiska ålder inte alls behöver motsvara födelseattesten. Själv testades jag som 70-åring i ett arbets-EKG (det tog tre års väntetid) och bedömdes ha en biologisk ålder av en vältränad 50-årings. Så olika kan det se ut. Jag tränar fortfarande på Gym varannan dag där jag lyfter vikter och cyklar eller använder trampmaskin. När jag går till gymmet sent på kvällen, cirka en halvtimma innan det automatiskt stängs, har jag med mig en mask klassad FFP3 som är vad vården ger sin personal. Är det någon på gymmet har jag masken på mig hela tiden för jag vill inte bli smittad. Själv har jag varken symtom eller några besvär.

Jag är bekymrad över vad jag anser vara den låga kompetens vården har av andningsskydd. Detta är generellt något som de verkar ha väldigt liten kunskap om. Inom industrin använder vi masker klassade FFP3 enbart för dammande verksamhet till exempel i verkstaden (vi har naturligtvis punktutsug också). När vår personal behöver ”verkliga skydd” till exempel mot gaser eller små toxiska partiklar så är det minst halv- eller helmask med kolfilter som gäller. I riktigt riskfyllda arbeten använder personalen heltäckande friskluftsmask, Jag förstår inte vad vården menar med visir om de inte inkluderar andningsskydd. Visir använder industrin enbart för att skydda mot sprut från partiklar. Det är inte något som skyddar andningsorganen.

Nu kan vi, som jag, som bor på en liten ö, Skaftö, se fram mot en påsk där storstadsborna flyr städerna och kommer till sina fritidsfastigheter här. Vi har redan observerat att detta har börjat i ganska stor omfattning. Naturligtvis ökar då smittorisken för alla på ön.

I Norge har man redan för några veckor sedan förbjudit människor i storstäderna at ”rymma” till sina hytter. Det är förenat med böter på 15 000 NOK om du bryter mot reglerna. Vad gör vi i Sverige inför påsken? Ingenting!

Bengt Johansson