Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ann-Charlotte Strömwall (L) Lysekil.
Ann-Charlotte Strömwall (L) Lysekil.

Därför är det bra med behovsprövning av barnbidrag

Ann-Charlotte Strömwall (L): Sverige var inte redo för den frågan då, men kanske är det nu.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Hörde på nyheterna tidigare i veckan att det finns förslag i riksdagen att inkomstpröva barnbidraget. På ett landsmöte i Folkpartet i Lund år 2001, alltså för 18 år sedan, var denna fråga uppe genom en motion från en folkpartist, socialsekreterare från norra Sverige. Jag var uppe och argumenterade för bifall till motionen då jag redan då skrivit flera insändare i frågan. Tyvärr blev det avslag på denna motion. Sverige var inte redo för den frågan då, men kanske är det nu.

Ett bidrag läggs till när det fattas. Vad är det för vits med att behålla generella bidrag? Kanske skulle bostadsbidraget också vara generellt för alla i en viss ålder? Tidigare fanns i sociallagen ordet socialbidrag, det har bytt namn till dagens försörjningsstöd.

Motionären 2001, motiverade sitt förslag med att om barnbidraget var inkomstprövat skulle bara de få som behövde, kanske en större summa för att slippa gå till socialkontoret och be om socialbidrag. Man motiverar från de som är emot inkomstprövning att det vore nedvärderande om man får barnbidrag då man har en lägre ekonomi, då är det väl värre att trots barnbidraget behöva be om försörjningsstöd?

För något år sedan läste jag en insändare från en mamma som påpekade orättvisan i det generella barnbidraget. Hon hade betalat sonens körkort och gett honom en kartbok i present, samtidigt fick sonens kompis en ny bil i present, då föräldrarna hade sparat hans barnbidrag under alla år till detta syfte.

Ska verkligen vårt land bidra till fortsatt orättvisa och placering av bidragspengar i vår tid? När barnbidraget genomfördes såg Sverige annorlunda ut.

Jag har fått mig berättat att i ett bostadsområde fanns en förälder med hög inkomst och ett barn, varje gång den rosa utbetalningslappen kom i brevlådan, skrev under den och lade den i fembarnsfamiljens brevlåda. Detta utspelade sig på 50-talet. Det fungerade förr med solidaritet mot de som har det besvärligt, nu sker insamlingar med hjälp av galor på tv. Hoppas Sverige är moget att inkomstpröva det idag generella barnbidraget !

Ann-Charlotte Strömwall (L)

ledamot i kommunfullmäktige och socialnämnden

Lysekil