Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
STOCKHOLM 20040405 Botkyrka kommun. Tullinge trädgårdsstad. Foto Lars Pehrsson / SvD / SCANPIX Code 30152 Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Därför är det fel att bara förtäta Sveriges städer

I utvecklingen av trädgårdsstäder behöver kommunerna ta ett större ansvar och tillhandahålla planlagd tomtmark utan mellanhänder

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Många kommuner försöker ensidigt lösa bostadsbristen genom förtätning, trots att moderna trädgårdsstäder möter både hållbarhetskraven och svenskarnas önskemål. Nu måste kommunerna i Västra Götaland sluta skylla på markbrist och planera för bostäder som svenskarna vill bo i, skriver representanter för Trä- och Möbelföretagen.

En återkommande Sifoundersökning på uppdrag av Trä- och Möbelföretagen visar att 75 procent av svenskarna vill bo i hus samtidigt som andelen småhus i bostadsbyggandet halverats sedan 1990-talet. I dag är endast 22 procent av nybyggda bostäder i Västra Götaland småhus.

Nya siffror från SCB visar dessutom att bostadsbyggandet minskar. Drygt 35 000 bostäder påbörjades under de första tre kvartalen av 2019, en minskning med 10 procent sedan 2018. Boverkets behovsprognos är 64 000 bostäder per år fram till 2027.

En viktig anledning till det minskande bostadsbyggandet är vikande lönsamhet för byggbolagen på grund av minskad efterfrågan på bostäder i nyproducerade flerbostadshus. Trots detta fortsätter många kommuner i Västra Götaland att likställa sitt bostadsförsörjningsansvar med förtätning, det vill säga planläggning av flerbostadshus inom befintliga bostadsområden.

Trähushusindustrin skulle i princip över en natt kunna mångdubbla sin kapacitet och leverera småhus som kompenserar för en stor del av det sjunkande byggandet av flerbostadshus. Men utan planlagd mark för småhus gör detta ingen nytta för alla de som drömmer om att bo i ett eget hus.

Många kommuner menar att man planerar för förtätning eftersom det råder just brist på byggbar mark. Det är helt enkelt inte sant. I den mån det råder brist på planlagd mark för småhusbebyggelse är den skapad av förtätningspolitiken och de regleringar som följt i dess spår.

Ett ökat utbud av planlagd mark för småhus skulle leda till betydligt rimligare tomtpriser, vilket avsevärt skulle sänka totalkostnaden för en nybyggd villa eller radhus. Plötsligt skulle husdrömmen kunna bli verklighet för många fler.

Vi anser att kommunerna i Västra Götaland behöver göra följande:

• Befria bostadsbyggandet från ensidigt fokus på förtätning och låt planeringsmodellerna även ta utgångspunkt i de småhus som faktiskt efterfrågas.

• Motarbeta den falska motsättningen mellan trädgårdsstäder och förtätning genom konkreta mål för hur stor andel av den byggbara marken som ska planläggas för andra bostadstyper än flerbostadshus.

• Skippa mellanhänderna – i utvecklingen av trädgårdsstäder behöver kommunerna ta ett större ansvar och tillhandahålla planlagd tomtmark utan mellanhänder som stora byggbolag.

Vi vet att det går att bygga bostäder som klarar kommunernas hållbarhetskrav och som samtidigt utgör den typ av bostäder som folk faktiskt efterfrågar. Men då krävs ett större kommunpolitiskt mod och handling för att tillhandahålla mark även för trädgårdsstäder.

David Johnsson

vd för Trä- och Möbelföretagen

Gustaf Edgren

branschutvecklare på Trä- och Möbelföretagen