Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Debattören tycker att det är fel med tiggeriförbud.  Bild: Roald, Berit
Debattören tycker att det är fel med tiggeriförbud. Bild: Roald, Berit

Därför är tiggeriförbud en dålig idé

Vi måste lära känna tiggarna bättre istället!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sverigedemokraterna i Munkedal har lämnat in en motion om att det skall införas en passus i den lokala ordningsstadgan om förbud mot tiggeri i de centrala delarna av Munkedal, Dingle, Hällevadsholm och Hedekas. Men är det någon lösning på det ”problem” som många anser att tiggarna är? Om förbudet blir genomfört kommer tiggarna att ”flytta” till andra kommuner där inget tiggeriförbud finns och det är ingen hjälp varken för kommunen än mindre för tiggarna själva.

LÄS MER: SD i Munkedal vill införa förbud mot tiggeri

Jag anser att det har gått lite snett i debatten om tiggare, om de skall förbjudas att tigga eller få sitta och tigga på särskilt anvisade platser och om de skall betala för att sitta där etcetera.

Istället borde det handla om vad vi som enskilda människor kan göra för de som kommer hit för att försörja sig genom att tigga. Det finns många bra saker som redan nu görs enskilt – de som ger stora summor pengar till hjälp för att en tiggare skall kunna få det drägligt i sitt eget land, de som upplåter sitt hem eller något rum i sitt hus för tiggaren att bo i och bistår med hjälp på annat sätt. Viktigt är också är att vi informerar dem om att vad det är för regler som gäller i vårt samhälle om de skulle försöka få ett riktigt jobb här.

Samtidigt skall vi komma ihåg att de som kommer hit och tigger ser ingen annan möjlighet än att resa till ett annat land för att få ihop pengar och de är i sin fulla rätt att göra det, eftersom det är tillåtet att resa fritt mellan två länder som är med i EU.

Om alla gjorde något litet och kommunen, kyrkan, ideella organisationer med flera samarbetade, så skulle vi slippa dessa diskussioner om vad som skall göras för att få bort ”problemet” med tiggarna. Vi måste framförallt lära känna dessa människor exempelvis genom att ha träffar med dem och oss invånare i kommunen.

Samtidigt måste vi ändå inse att det ytterst är de styrande i länderna, som tiggarna kommer ifrån, som är skyldiga att ta ansvar för sina egna medborgare. Det är bland annat det vi har EU till, där våra valda politiker kan arbeta med dessa frågor.

Elisabeth Eriksson

Hedekas