Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Lyssna på Ebba. Alliansens partiledare från vänster Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L), Annie Lööf (C) ) och Ulf Kristersson (M).

Därför bör Alliansen stötta KD:s vårdpolitik

"Min förhoppning är att övriga allianspartier väljer bort prestigen och ställer sig bakom KD"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Gång efter gång och år efter år har sjukvården listats som den viktigaste frågan för politikerna att lösa. Så också nu inför det kommande valet i september. Varför har inget radikalt grepp tagits för att lösa en akut och för framtiden så viktig fråga. För mig framstår politikerna och dagens organisation av sjukvården vara två av de väsentligaste orsakerna. Huvudansvaret för sjukvården ligger hos regionerna och landstingen. Regeringen/staten har skyfflat över otaliga miljarder av våra skattepengar till landstingen i förhoppningen att efterhand lösa aktuella missförhållanden.

Sverige har en hög standard på sjukvården om man får tillgång till den. I den senaste rapporten från Socialstyrelsen om tillgängligheten inom hälso- och sjukvården uppfyller inget av regionera eller landstingen kraven på lagstadgad vårdgaranti. Akutsjukvården har stora brister och visar att vistelsetiden under 2017 ökat med sju minuter. Statsminister Stefan Löfven lovar i dessa dagar mer pengar till sjukvården, som han enligt egen utsago vill förändra i grunden. Frågan på vilket sätt blir som vanligt obesvarad. Retoriken blommar och alla partier försöker övertrumfa varandra i tillskjutandet av resurser. Så har hittills skett oavsett regeringssammansättning. Trots alla satsningar har sjukvården kvar sina grundproblem och på de flesta områden dessutom förvärrade.

Trots att vi i Sverige har flest antal läkare och sjuksköterskor per capita i jämförelse med andra länder kan sjukvården inte leverera mot ställda lag• krav. Här följer några exempel på brister:

• uppfyller ej kravet på jämlik och kvalitetsmässig god vård i hela riket

• akutsjukvården är otillfredsställande vad gäller framförallt tillgänglighet, långa vänte• och vårdtider

• vårdplatsbehovet är otillfredsställande och påverkar bland annat opera tionsköerna

• bristen på sjuksköterskor är stor och förorsakar ofta att vårdavdelningar stängs

• klagomålen inom vården ökar och under år 2017 fick IVO in över 8000 an mälningar, vilket är 15% mer än föregående år

• enligt fack och personal är personalpolitiken ofta mindre bra liksom personal försörjningsplaneringen

• lagkravet sedan 90•talet att de patienter som önskar en fast läkarkontakt uppfylls inte

Ovanstående förhållanden och följderna därav bekräftas av de enorma kostnader som uppstår för inhyrd vårdpersonal. Enligt en undersökning av SVT för åren 2010 – 2015, publicerad i juli 2016, uppgick kostnaderna till svindlande dryga 16,8 miljarder, motsvarande 1 745 kronor per invånare, en ökning med 103 procent!

Problemen inom svensk sjukvård utgör en av vår framtids största utmaningar.

Nu går det inte längre att lappa och laga och skjuta till mer resurser. Nuvarande organisation stat/regioner – landsting/kommuner med oklara ansvarsförhållanden måste ersättas. Regionerna/landstingen har sedan länge spelat ut sin roll och staten måste ta över huvudansvaret. Därför är det ett bra initiativ av KD att kräva en kriskommission för vården utmynnande just i ett förstatligande. Min förhoppning är att övriga allianspartier väljer bort prestigen och ställer sig bakom KD:s ambitioner.

Ett samlat, konkret och trovärdigt utspel av alliansen för att lösa sjukvårdens kris och stora framtida utmaningar skulle säkert stödjas av många väljare. Kan vi hoppas på att vi vid valet år 2022 slipper lyssna till alla partiers retoriska löften om stora resurstillskott till sjukvården, som om de uppfylls ändå inte kommer ge avsedd effekt, vilket vi hittills kunnat konstatera.

Lennart Svensson