Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Därför bör Sverigedemokraternas förslag hamna i papperskorgen

Man kan inte på hemmaplan lagstifta bort fattigdom i andra länder.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I slutet av januari kunde man i media läsa/lyssna till nyheten att Sverigedemokraterna i Munkedals kommun lämnat in en motion, där man vill ha ett förbud mot tiggeri i de centrala delarna av kommunens orter. Motionen skall tas upp på fullmäktigemötet den 25 februari. Nästa motion från SD i frågan om tiggeri kommer förmodligen att ställa ytterligare krav.

LÄS MER: Det är väl inte bra att fattiga romer får det ännu sämre?

Till exempel förbud att skänka pengar till en tiggare. Förslaget har redan varit uppe i debatt på Facebook, där SD:s kommunfullmäktigerepresentant Marko Pasanen uttryckt dylik åsikt. På fråga om han inte trodde att det skulle bli väldigt dyrt att kontrollera ett sådant förbud ansåg han, citat: ”Ungefär lika mycket som det kostar att ha en polis vid varje horkvarter som spanar efter sex-köpare”, slut citat.

LÄS MER: Därför är det bra med förbud mot tiggeri

Att SD som parti inte vill ha fattiga människor med utomnordiskt ursprung sittande på våra gator är ju ingen nyhet, men man kan inte på hemmaplan lagstifta bort fattigdom i andra länder. Därtill krävs andra åtgärder. Därför hoppas jag att, när SD:s motion väl kommer upp för beslut i fullmäktige, övriga fullmäktigeledamöter har den goda smaken att skicka tiggerimotionen i papperskorgen. Som det heter i en fin sång ”Människovärdet vi fodrar tillbaka, kämpa för rättvisa, frihet och bröd”.

LÄS MER: SD i Munkedal vill införa förbud mot tiggeri

Thomas Lundqvist

Dingle