Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Lång väntan. För barn från Afghanistan är den 490 dagar.

Därför behövs en allmän amnesti

"Varför inte låta dem stanna och bygga framtiden här tillsammans med oss?"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att vara aktiv i kommunalpolitiken är både roligt och lärorikt. Här får vi möjlighet att påverka och vara med och fatta beslut om det som är närmast medborgarna. Det kan vara att tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet starta fritidsverksamhet, öppna en mötesplats, minska barngruppernas storlek eller satsa på fler sommarpraktikplatser åt ungdomar

Men det finns frågor som är så oändligt mycket större, frågor som är på liv och död och som vi i Uddevalla inte avgör. Det handlar om våra ensamkommande barn och ungdomar.

Visst, vi i Uddevalla har gjort och gör vad vi kan för att ta vårt ansvar och vi gör det gärna. Vi har tagit emot många barn och erbjudit dem boende och skolgång. Vi har tagit ett bra beslut om att låta ensamkommande barn bo kvar på våra HVB-hem även om de får sin ålder uppskriven och vi ordnar aktiviteter. Även Föreningsliv och många enskilda medborgare gör en fantastisk insats för att dessa ungdomar skall en form av trygghet.

Men det räcker inte. De lever i en mardröm där de inte vet om de ska få stanna eller bli utvisade till det land de en gång flytt ifrån. I dag är den genomsnittliga handläggningstiden 460 dagar för Migrationsverket att hantera frågan om uppehållstillstånd för ensamkommande barn. För barn från Afghanistan är den 490 dagar. Väntetiden i sig utgör ett hot mot barnens hälsa, oro och ångest över vad som väntar vid ett avslag får förödande konsekvenser. Ingen kan göra det dessa barn upplevt ogjort, men politiska beslut kan förändra deras framtid.

Många av de ensamkommande barn som finns i Sverige är afghaner som levt större delen av sitt liv i Iran. Trots att de inte har några minnen av Afghanistan är det dit de riskerar att utvisas. Samtidigt som ungdomar utvisas till en oviss framtid i talibanernas Afghanistan går Sveriges ekonomi bättre än på länge. Samtidigt som ungdomar våndas över besked om uppehållstillstånd eller inte så skriker Sverige efter arbetskraft inom allt från byggsektor till förskola. Dagens asylpolitik är alltså inte bara inhuman, den är dessutom dålig för samhällsutvecklingen.

Det enda försvarbara är att hjälpa de barn och unga som kommit till Sverige att låta dem stanna. Vänsterpartiet stödjer kravet från #vistårinteut på en allmän amnesti för ensamkommande barn och unga som varit i Sverige minst ett år. Det är en ovanlig åtgärd, men det är också en ovanlig och omänsklig situation att så många unga befinner sig i en grym väntan i vårt land.

Vi har tagit emot dem, vi har erbjudit dem boende och skolgång – varför inte låta dem stanna och bygga framtiden här tillsammans med oss? En allmän amnesti för ensamkommande barn som vistats i Sverige i minst ett år vore ett första steg mot en human asylpolitik. Vi hoppas innerligt att det är ett förslag som den svenska regeringen och andra partier vågar diskutera med oss i Vänsterpartiet

Evy Gahnström (V)

Håkan Hansson (V)