Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ordning och reda. Det behövs ett förbud för att upprätthålla ordningen.

Därför behövs fiskeförbudet i Lysekil

Debatt: Från 2009 till 2016, har problemen med fritidsfisket stegvis ökat.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Först ska jag vara mycket tydlig; Liberalerna var inte med och fattade något beslut om fiskeförbud i Norra hamnen i början av juli. Däremot var Liberalerna med och tog ett beslut för fiskeförbud på kommunstyrelsens sammanträde den 28 juli.

Anklagelserna från Lysekilspartiet och Miljöpartiet om att kommunens styrande politiker fattat beslut om fiskeförbud dessförinnan, stämmer således inte. I debatten om fiskeförbud har man framhållit att allemansrätten hotas, att fisket bygger på sedvana, att friheten och integrationen hotas och att människor med annan bakgrund diskrimineras. Debatten bygger på populistiska åsikter och rena felaktigheter. Allemansrätten bygger på sedvänja och gör att vi kan vistas i den svenska naturen, bara vi inte stör eller förstör. Fritidsfisket är inte fritt från regler, lagar och förordningar. Fiske ingår inte alls i allemansrätten. Dock är fritidsfiske med handredskap tillåtet längs kusterna.

Friheten kan inte kvävas på grund av ett fiskeförbud. Frihet är inget statiskt, den är flexibel och kan därför skapa handlingsutrymme. Flexibilitet kan anses vara en grundläggande faktor, när det gäller att kunna uppnå frihet i olika former och i olika situationer. Det finns många platser att fiska på, där det inte är en fara för badande och en olägenhet för besökare. Alla invånare och besökare kan fortfarande besöka bryggorna i Norra hamnen.

Inte heller integrationen hotas på grund av ett fiskeförbud. Integration blir synlig först när samhällsmedborgare, oavsett etnisk bakgrund, sexuell läggning, social ställning, kön och ålder, uppfattar samhörighet, gemenskap och ansvar. Alla människor som kommer till Sverige och Lysekil, ska snabbt få lära sig svenska och få möjlighet till ett eget jobb. Egen försörjning och utbildning är nyckeln till integration i det svenska samhället – det är integration på riktigt! Vi Liberaler pratar gärna om integration och blundar inte för utmaningarna.

Vi Liberaler anser att nyanlända tidigt ska få kunskap om sina rättigheter och skyldigheter. Det finns ett stort behov av att alla tidigt får samhällsinformation om hur det svenska samhället är organiserat; demokratiska värderingar, lagar och regler, praxis, sedvänja med mera – kunskap är makt! Att inte ha tillgång till samhällsinformation, är mer diskriminerande än att få information. Att endast ha samhällsinformation på svenska, gör däremot att man utestänger en stor grupp i samhället.

Från 2009 till 2016, har problemen med fritidsfisket stegvis ökat. Fritidsfiskare har under åren sprungit över bryggor, hoppat på båtar och fört oväsen. Man har också motat bort båtar, från gästhamnen, och nekat dem att lägga till. Hamnvakterna har fått utstå glåpord och hot. Krokar har förstört kapell och tampar. Fiskekrokarna kan dessutom fastna och skada människor. Utöver detta har fritidsfiskare skräpat ned och lämnat kvar fiskrens. Det handlar alltså inte om en enstaka och isolerad händelse under 2016. Vi Liberaler blundar inte för problemen, vi tar ansvar för ordning och reda. Därför behövs ett fiskeförbud i Norra hamnen - för att förebygga skadegörelse och allvarliga olyckor.

Håkan Kindstedt

Ordförande Liberalerna Lysekil